Klassisk laxpudding

God och enkel vardagsmat

Vad sägs om att vi dammar av en gammal klassiker? Klassisk laxpudding är enkelt att laga, smakar gott och är mättande. Den sitter också perfekt som vardagsmat eftersom den lagas i ugnen. Mat som lagar sig själv är det bästa jag vet! Servera det hela med en sallad och njut!

Jag tycker att laxpudding är ett lite vilseledande namn eftersom det inte har något med en pudding att göra. Det är snarare en gratäng. För mig är en pudding dallrig och lite småläskig, det vill säga inget som en klassisk laxpudding är. Jag väljer helst fast potatis till mig laxpudding eftersom den håller ihop bättre av det.

Recept för ugnen

Lustigt nog tycker jag att olika sorters potatis gör sig bäst till hur tjockt den är skivad samt om den är riven eller skivad. Mjölig potatis innehåller mycket stärkelse vilket är bra om man behöver få sakerna att hålla ihop. Använder man ägg i stanningen är det alltså överflödigt. Då är det bättre med en fast potatissort. Den som lagat något med för mycket potatismjöl vet hur läskigt det kan bli med en stärkelserik potatissort.

En klassisk laxpudding görs av potatis, lax (gärna rökt lax), lök, dill och en stanning av ägg och grädde. Jag har gärna citron i min stanning eftersom det lyfter anrättningen ett snäpp. Ett tips är att dekorera laxpuddingen med färska örter och skivad salladslök eller purjolök. Det blir tjusigt.

» Här hittar du fler goda potatisrecept

Klassisk laxpudding

För: 6 personer

Klassisk laxpudding

Fyllning:

800g fast potatis
2 gula lökar
500g kallrökt lax
1 kruka dill
salt, peppar

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
1,5 msk citronsaft
salt, peppar

1. Gnugga potatisen ren eller skala den. Koka potatisen hel i saltat vatten i cirka 8-10 minuter. Slå av kokvattnet och slå på kallt vatten så tillagningen avstannar.

2. Grovhacka löken och låt den långsamt mjukna i en stekpanna med smör. Skiva laxen.

3. Skiva potatisen och fördela ut ett lager i botten av en smörad form. Fördela ut hälften av laxen och hälften av löken. Salta och peppra. Fördela ut grovriven dill. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager potatis på toppen.

4. Vispa ihop ägg med grädde och saften från färsk citron med kryddor. Slå stanningen över gratängen och grädda sedan i 200°C i 30-40 minuter.

Vill du variera det hela? Den gula löken kan bytas mot purjolök. Grädden kan bytas mot syrad grädde. Den rökta laxen kan bytas mot helt vanlig fryst lax. Vill man fortfarande ha en rökig ton på det hela kan man smaksätta stanningen med rökt paprikapulver. Gillar du hetta har du i lite chipotlepasta eller sambal oelek.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.