Klassisk och enkel korvstroganoff med grädde

Enkel och god vardagsmat

En av världens enklaste rätter måste väl ändå vara korvstroganoff? En klassisk och enkel korvstroganoff med grädde, lök och tomatpuré är något av det godaste och enklaste man kan svänga ihop till vardagsmiddagen. Stroganoff är också sån där typisk husman som inte bara är värmande och god, utan som också är barnvänlig, vilket är utmärkt när man vill ha något mättande för både små och stora magar att ställa fram på middagsbordet.

För egen del älskar jag falukorv och tycker korvstroganoff är det perfekta sättet att tillreda korven på. I det stora hela krävs det bara några få ingredienser och några få enkla steg. Falukorv är faktiskt en av mina favoritråvaror, så fler recept med falukorv hittar du här.

Klassisk och enkel korvstroganoff med grädde Korv Stroganoff och dess historia

Korvstroganoff är en välsmakande korvgryta med falukorv, lök, grädde och tomatpuré. Historien bakom Korv Stroganoff kom till i Ryssland och började egentligen som Biff Stroganoff (som också fick det franska namnet, Boeuf de Stroganov).

Greven Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811), som på ålderns höst tappade sina tänder och blev tandlös, är mannen som gav rätten dess namn. Dock var det hans kock som kom på den smarta idén att skära köttet i strimlor så den tandlöse greven skulle ha lättare att äta det. Med just denna rätt sägs också samma kock ha vunnit en matlagningstävling i S:t Petersburg.

Det finns även andra historier om hur korvstroganoffen om till. Dock är denna historia den mest kända… och minst bloddrypande.

På den här tiden intog gästerna sin måltid halvliggandes, bekvämt liggandes på madrasser och kuddar av guldtyg som var fyllda med svandun, stödda på vänster armbåge, och betjänades av unga, vackra pojkar. Ja, så äter vi inte hemma hos oss – även om min sambo är en vacker pojke och det ibland kan kännas lite så när vi slevar i oss middagen, halvliggandes i tv-soffan…

En av de största vardagsfavoriter på middagsbordet

Tack vare Stroganoffens smakrika innehåll och krämiga konsistens är det kanske inte konstigt att det är en av svenskarnas största favoriträtter till vardags. En del använder mjöl för att reda av såsen till stroganoffen, men det tycker jag är helt onödigt. Det är bara att låta grädden puttra lite längre i pannan så blir den tjockare. Jag tycker absolut att en stroganoff ska göras med grädde, men vill man ha den ”smalare” kan man ha i lite mer mjölk och lite mindre grädde. För en syrligare smak kan man byta grädden mot creme fraiche, smekana eller syrad grädde. Den som undviker mjölk och laktos kan byta grädde och mjölk mot kokosmjölk eller havremjölk.

Korvstroganoff kan varieras med olika smaksättningar och tillbehör så som ris, pasta eller en sallad – lite beroende om man har allergier, följer en diet eller bara har särskilda preferenser. Det klassiska receptet säger dock att den ska serveras med ris. Jag serverar också gärna en sallad till eftersom det fräschar upp det hela.

» Fler enkla vardagsrecept hittar du här

Klassisk och enkel korvstroganoff med grädde

För: 4 personer

Klassisk och enkel korvstroganoff med grädde

2 gula lökar
800g falukorv
1-1,5 dl tomatpuré
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk hackad persilja
salt, peppar, lökpulver, cayennepeppar

1. Hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och låt löken mjukna i smöret.

2. Skär falukorven till stavar och ha ner i pannan. Låt korven få yta, klicka sedan i tomatpuré. Rör i grädde och mjölk och smaka av med persilja och kryddor. Låt det hela puttra ihop några minuter. Servera med ris, pasta eller en sallad exempelvis denna quinoasallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.