Spagetti med köttfärssås

Klassisk vardags- och helgmat

Älskade klassiska spaghetti med köttfärssås! Är det inte lite lustigt hur god och passande denna enkla rätt alltid är? Är det inte också lite lustigt hur många olika sätt man kan göra spagetti med köttfärssås på? Jag har i stort sett nästan alltid rivna morötter i min pastasås (och ibland bara hackade). Det gör den mustig och fyllig. Dessutom är morötter lite småsöta vilket adderar en sötma till såsen och rundar av syran. Till en spagetti med köttfärssås kan man faktiskt använda vilken sorts köttfärs man vill. Det går alltså lite bra med nötfärs som med fläskfärs eller lammfärs. Vill man vara ännu lite galnare kan man använda kycklingfärs eller vegofärs.

Jag brukar också vilja ha kapris i min köttfärssås eftersom det är salt och gott. Den som inte gillar kapris skippar dessa eller byter mot oliver. För att fylla ut såsen och göra den ännu lite intressantare är det kanon att ha i selleri och champinjoner. Då får den fler texturer och en fylligare smak. Med andra ord hittar du det recept på spagetti med köttfärssås som jag nästan alltid utgår ifrån. Som sagt, är det någon av ingredienserna man inte gillar i receptet skippar man dem.

Vad ska man välja för vin till pasta?

Till en god och enkel pasta krävs det förstås också ett gott rödvin – i alla fall om man har gäster eller mumsar på denna goda maträtt till helgen. Ett italienskt vin är ett säkert kort till en maträtt med italienskt ursprung. Således får du ett vintips nedan från Italien. Det här receptet kan vem som helst lyckas med, det är nämligen inte alls svårt att laga pasta. Klassisk spaghetti och köttfärssås är liksom ett riktigt nybörjarrecept som är utmärkt att börja med när man är lite osäker i köket. Lagar man tillräckligt mycket räcker det också till matlådor i veckan. Den som vill göra pastan själv istället för att köpa provar förslagsvis detta enkla recept på hemmagjord tagliatelle.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Spagetti med köttfärssås

För: 6-8 personer

Spagetti med köttfärssås

2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
800g nötfärs
2 morötter
3 stänger blekselleri
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
0,5 dl olivolja
3 dl rött vin
2 lagerblad
0,5 dl kapris
1 burk champinjoner (á 227g)
salt, svartpeppar, oregano, timjan

spaghetti eller tagliatelle

1. Hacka vitlök och gul lök. Smält smör i en kastrull och ha ner löken. Låt den mjukna i smöret och ha sedan i köttfärsen när löken blivit genomskinlig.

2. När köttfärsen fått färg, ha i rivna morötter, hackad blekselleri, krossade tomater, vatten och en nypa muscovadosocker. Rör i olivolja och rött vin. Ha ner kapris, burkchampinjoner och lagerblad. Krydda och låt allt sedan puttra ihop under lock i cirka 10-15 minuter.

3. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Servera pastan med riven parmesanost och ett glas rödvin, exempelvis det nedan.

Rekommenderat vin till: Tajano Rosso Piceno (6090)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.