Tomatsoppa

Soppa hör på något vis hösten till. Det är så mysigt med något värmande här vinden ruskar om i träden och regnet piskar mot rutan. Antingen kan man servera den som förrätt eller som huvudrätt med bröd till. Eller varför helt enkelt inte byta ut ärtsoppan på torsdagen och steka på några pannkakor? Yumm!

För ca 4 personer som förrätt

Soppa:
1 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
2 burkar krossade tomater
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 tsk japansk soja
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano, spiskummin

Topping:
1 tsk olivolja
1 dl pumpafrön
salt

1. Hetta upp en kastrull med smör. Hacka gula löken och ha i den samt pressad vitlök. Då löken mjuknat häll på vitt vin och låt puttra någon minut.

2. Ha ned krossade tomater, vatten, soja och vinäger. Låt puttra på svag värme under lock tillsammans med kryddor i ca 10 minuter.

3. Vänd ner creme fraichen och kör till en slät smet med mixerstav.

4. Hetta upp en panna med olja. Ha ner pumpafröna och salta. Rör om då och då så att de inte bränns. Då de börjar knäppa är de klara. Häll upp soppan i små skålar och toppa med rostade pumpafrön och en kvist med timjan.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.