Klassisk Västerbottenspaj

Enkel paj med västerbottensost

Ingen kräftskiva utan västerbottensost, så är det i alla fall hos oss. Västerbottenspaj är enkelt att göra och går knappast att misslyckas med. Ni som är nybörjare kan tänka er själva – riv lite ost, blanda med grädde och ägg, sedan ner i ett pajskal och in i ugnen. Pajskal är inte heller knepigt att göra. Antingen köper man färdig pajdeg på rulle vilket inte kostar med än några tior, eller så gör man det själv. När jag gör paj brukar jag be någon göra pajdegen, exempelvis sambon. På så vis går det fort och smidigt. Att köpa pajdeg är förstås allra enklast och är perfekt när man ska göra många pajer snabbt. Dte är trots allt väldigt tidssparande.

Så gör du den bästa pajdegen

Jag gör alltid min pajdeg med lite ättika och vatten. På så vis blir den smidig och följsam. Att ha en skvätt ättika i pajdegen är ett gammalt husmorsknep som är värt att prova. Tidigare fick jag aldrig till en bra deg, men sedan jag började med ättika i den blir de toppenbra. Ibland gör jag extra mycket deg, kavlar ut på bakplåtspapper, rullar ihop, lägger i en påse och fryser in. Sedan är det bara att ta fram degen några timmar innan man ska laga pajen. Att frysa in pajdeg är alltså inga problem.

Gott tillbehör till kräftskivan

Självklart kan man ha ner andra saker i sin västerbottenspaj än bara ost. Jag har bland annat gjort en västerbottenpaj med bacon och lök – den är min absoluta favorit som får god smak från löken och bra sälta och fett från baconet. Västerbottensost har trots allt en liten bitterhet i sig som blir väldigt bra med lite extra fett och smak från baconet.

Recept på paj

Jag har även lagat västerbottenspaj med svamp. Den här tiden på året är skogarna fulla med svamp, vilket gör det utmärkt att ha ner lite av sina nyplockade fynd i pajen. Det är också väldigt gott att göra en ostpaj med kummin, bacon och smörstekta kantareller. Om man vill kan man byta Västerbottensosten mot prästost – det blir precis lika gott.

Receptet nedan är en klassisk variant med endast ost och krämig grädde i ett frasigt skal. Grädda alltid pajen långt ner i ugnen så blir det bra värmefördelning och pajen blir inte lika lätt bränd. Skulle pajen mot all förmodan börja bli bränd när den står i ugnen är det lätt fixat – lägg över ett lager aluminiumfolie och fortsätt grädda den som innan. Tänk på att alla ugnar beter sig lite olika vilket gör att tiden kan variera lite. Laga pajen till den stelnat.

Kräftor

Mer till kräftskivan:

5 tips på hur du lyckas med Västerbottenspajen

Kolla in videon där jag visar hur enkelt det är att göra en klassisk Västerbottenspaj. Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Klassisk Västerbottensostpaj

För: 8 personer till kräftskivan
Tid: 30 minuter
Temperatur: 200°C

Recept Klassisk Västerbottenspaj

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
100g smör
0,5 tsk salt
0,5 tsk ättika (12%)
3 msk vatten

Fyllning:

4 dl riven västerbottensost
3 dl grädde
4 ägg
salt, peppar

1. Knåda ihop mjöl med rumsvarmt smör och salt. Blanda ättika och vatten i en skål och knåda ihop med degen. Smöra en pajform. Kavla ut degen och platta ut den i formen. Förgrädda skalet i 10 minuter i 175°C.

2. Riv ost och blanda med grädde och ägg. Smaka av med peppar. Ha ner oströran i pajskalet och grädda sedan i 25-30 minuter på 200C°.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.