Klassiska chokladbollar

Godis och kakor till jul

Ingen jul utan julbak och godistillverkning. Till jul öser jag gärna på med en massa godsaker. Då samlar man nämligen på sig en massa motivation till när det är dags för nya tag på gymet igen i januari. Man måste unna sig lite godsaker emellanåt, och till julen är det ett bra tillfälle. Blir det en kall jul behöver man ju trots allt lite fett att hålla sig varm med ;)

Skämt åsido. Den som tycket att det äts lite för mycket onyttigheter runt jul kan trösta sig med att dessa klassiska chokladbollar innehåller havregryn som är långsammare kolhydrater. Havregryn är också glutenfritt vilket passar de som är glutenintoleranta. Värt att poängtera är dock att all havre inte är garanterat glutenfri, även om havre är en glutenfri råvara i sig.

Säker havre

Förklaringen till det har med odlingsplats och fabriken att göra. Ibland odlas olika sädesslag intill varandra, och i samband med detta kan sädesslag innehållande gluten (vete, korn eller råg) blåsa in på havrefälten. I de anläggningar där man producerar säker havre låter man heller inga av de andra sädesslagen gå igenom samma maskiner. På så vis kan man garantera att glutenallergiker inte blir sjuka. Läs mer om gluten här.

Vill man göra dessa klassiska chokladbollar garanterat glutenfria ska man kolla efter så kallad ”säker havre”. Semper är exempelvis en leverantör som tillhandahåller säker havre.

Nyttigare chokladbollar

Vill man göra dessa chokladbollar nyttigare kan man förstås använda mindre socker eller välja sötningsmedlet stevia. Vaniljsockret kan man byta ut mot vaniljpulver, exempelvis från Kung Markatta. Prova också detta goda recept på nyttiga, juliga fruktbollar med pepparkakssmak. Fler recept på nyttigt julgodis hittar du här.

Ett tips om man inte orkar fixa kaffe, eller helt enkelt inte har tillgång till det, då går det lika bra att använda frystorkat snabbkaffe. Cirka 1-2 matskedar är lagom till receptet under.

» Fler recept på julgodis och kakor hittar du här

Klassiska chokladbollar

Cirka 40 stycken

Klassiska chokladbollar

100g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl riven kokos till garnering

1. Smält smöret i en kastrull och rör i socker, vaniljsocker, kakao, havregryn och kaffe. Ställ i kylskåp cirka en timme.

2. Rulla till bollar – gärna med latexhandskar på. Häll upp kokos i en skål och rulla bollarna i denna så de täcks av kokos.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.