Klassiska isterband fyllda med rödlök och inlagd gurka

Klassiskt och enkelt recept

Mammas klassiska isterband fyllda med rödlök och inlagd gurka serveras med potatismos och är typisk vardagsmat som går snabbt och enkelt att laga. Receptet kräver få ingredienser och är verkligen lätt. Jag har inte ätit isterband på väldigt många år, men när mamma frågade om hon skulle laga det tyckte jag det lät som en god idé. Självklart var jag också tvungen att be om receptet. Som liten åt vi ofta isterband – kanske lite för ofta eftersom jag till sist tröttnade. Nu i vuxen ålder var det härligt att smaka på en gammal klassiker som aldrig går ur tiden.

Vardagsmat när den är som bäst

Många steker sina isterband bara som de är och serverar med potatismos. Då är den här varianten mycket lyxigare och godare. När isterbanden ligger ugnen tillsammans med rödlök, inlagd gurka och persilja får de en god smak, samtidigt som fettet i korven fälls ut och ger dem en härligt fyllig smak. Jag öser gärna isterbanden med detta efter halva tiden och innan servering. Vid det här laget vet väl de flesta att fett inte bara är gott utan också en smakbärare.

Vå varierar du maten

Vill man variera det hela kan man blanda halva mängden potatis till potatismoset med exempelvis rotselleri. Man kan också blanda potatismoset med strimlad purjolök eller de örter man tycker om. Isterbanden kan man variera med gul lök istället för röd. För lite mer hetta i korven adderar man exempelvis chipotlepasta eller sambal oelek. Servera gärna en sallad till isterbanden, eller bara en näve babyplommontomater. Visst kan man också lyxa till sig med ett glas vin, men jag föredrar mjölk.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Klassiska isterband fyllda med rödlök och inlagd gurka

För: 4 personer

Klassiska isterband fyllda med rödlök och inlagd gurka

Fyllda isterband:

4 isterband
1 stor rödlök
2 dl hackad, inlagd gurka
1 dl hackad persilja

Potatismos:

1 kg potatis
25g smör
1-2 dl mjölk
salt, peppar, persillade

  • Skär ett snitt längs med långsidan av varje isterband. Sätt ihop tumme och pekfinger och tryck ut snittet för att göra det större och bredare. Lägg isterbanden i en ugnsform eller en ugnsplåt med höga kanter.
  • Hacka lök, inlagd gurka och persilja. Blanda ihop och fördela ut i korvarnas snitt. Ställ in plåten med isterband i 225°C i vanlig ugn i 20-35 minuter. Ös dem gärna med fettet som bildas runt om.
  • Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och mosa potatisen. Rör i smöret, rör sedan i mjölken vartefter till lagom konsistens. Smaka av med kryddor. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och värm på.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.