Klassiska Julköttbullar

Inget julbord utan köttbullar

Det blir ingen julafton utan köttbullar på julbordet. Dessa tillsammans med skinka, en krämig Janssons Frestelse och mammas kålrotslåda är tradition. Varje år är det jag som gör köttbullarna till julbordet. För ett par år sedan hade sambon ansvaret att göra dem, men efter incidenten med alldeles för mycket kryddpeppar i köttbullarna, har han nu fått order om att inte gå för nära köttbullssmeten.

Enkelt recept på saftiga köttbullar

När det kommer till julköttbullar finns det några viktiga saker att tänka på – i alla fall om jag får välja. Det första är att köttbullarna måste vara väldigt små. Knappt mer än en matsked köttfärssmet ska användas till varje köttbulle. Det är ett evigt rullande, men oj så fina och goda de blir. Man kan även spritsa köttbullarna genom att ha ner smeten i en påse och klicka ut. Dock tycker jag halva grejen till jul är att rulla köttbullar.

JulmatDet finns ett riktigt fiffigt knep när man ska rulla julköttbullar, och det är att ha på platshandskar. Då glider de lättare mellan handflatorna och färsen fastnar inte på händerna. Jag använder ägg i mina köttbullerecept eftersom det får köttbullarna att hålla ihop bra och gör dem dessutom saftigare. Men, visst kan man skippa äggen om man vill.

Med eller utan ströbröd?

Det andra tipset är att använda ströbröd. Utan ströbröd blir köttbullarna kompakta och hårdare. Råkar man nu vara glutenintolerant är det inget problem eftersom det finns glutenfritt ströbröd. Man kan också smula dagsgammalt glutenfritt bröd eller använda pofiber som görs av potatis. Kolla också in tipset längst ner bland kommentarerna.

Skånsk senap och gul lök

Visst kan man göra sina köttbullar i ugnen om man ska göra mycket. Dock blir de saftigare och får finast yta när de steks i stekpanna. Ska du tillaga dem i ugn – och har tid – är ett bra knep att först steka på dem hastigt i ordentligt i smör innan de åker ner i en långpanna i ugnen. Jag använder också alltid blandfärs eftersom de blir saftigast.

Mina bästa tips när man ska göra köttbullar är alltså; Välj blandfärs, använd plasthandskar och glöm inte ägg och ströbröd. Se gärna filmen ovan där jag visar hur jag gör mina klassiska, goda julköttbullar.

Tidigare år har jag gjort annorlunda smaksättningar till köttbullarna – som dessa mumsiga läckököttbullar. Dock tycker jag det är mest traditionsenligt med detta grundrecept på klassiska julköttbullar – smaksatta med lite skånsk senap och gul lök.

Knep för bästa köttbullarna

Dessa goda julköttbullar kan med fördel lagas i förväg till julbordet och frysas in. Om du ska frysa dem eller ha i kylen fram till jul, tänk då på att de inte behöver vara helt genomstekta. Annars blir de lätt torra om de ska värmas i på igen. Fyll inte hela stekpannan med köttbullar utan stek lite i taget så de inte blir kokta. Värm med fördel köttbullarna i ugnen på julafton så sparar man plats på spisen.

» Alla klassiska julrecept hittar du här

Klassiska Julköttbullar

Klassiska Julköttbullar

1 kg köttbullar

2 ägg
1 dl vispgrädde
2,5 msk skånsk senap
1,5 dl ströbröd*
1 liten gul lök eller 1-2 tsk lökpulver
1 kg blandfärs
salt, svartpeppar, vitlökspulver, oregano

1. Rör ihop ägg och grädde och senap och låt det sedan svälla cirka 10 minuter tillsammans med ströbröd.

2. Riv gul lök på stora hålen på ett rivjärn. Blanda i lök – eller lökpulver, om du använder det, samt färs och kryddor i ströbrödsblandningen. Bearbeta inte för länge – då blir det segt. Ta på plasthandskar och rulla cirka 1 matsked per köttbulle.

3. Teststek en köttbulle och smaka av. Komplettera med mer kryddor om du tycker det behövs – hur mycket salt och peppar man föredrar är väldigt individuellt. Stek köttbullarna i smör så de får fin yta. Fyll inte hela stekpannan utan ta lite i taget. Ska de frysas in och värmas i ugn till julbordet behöver de inte vara helt genomstekta – då blir de lätt torra när de värms på.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.