Klassiska Kanelbullar

Baka klassiska kanelbullar

Jag är väldigt förtjust i julen. Jag kan absolut förstå att vissa inte alls gillar julen utan kanske snarare tycker det är en stressig tid då man måste handla klappar, laga mat och umgås med folk man inte alls har lust med. För egen del tycker jag det är en mysig tid. Så här års är det mörkt och kallt ute och då är det himla mysigt med ljus i fönster och på gator som lyser upp och sprider lite värme. Det är också en bra ursäkt att kura in sig, tända ljus och inte alls vilja gå ut. Jag tycker med andra ord väldigt mycket om julen så länge jag slipper gå ut, får äta god mat och slurpa på lite glögg…

Goda bullar till jul

Klassiska kanelbullarDet finns trots allt två läger, och tillhör man lägret som gillar julen har man hamnat rätt. Här i bloggen har det nämligen precis som vanligt tjuvstartats med julmyset, recepten och inspirationen. Jag gillar den traditionella julmaten och är inte så mycket för att ändra på saker. Jag kan sträcka mig så långt som till att hitta på tre sorters hemmagjorda sillar varje år, men i övrigt vill jag ha klassiska rätter på julbordet.

Kanelbullens dag

Alla har olika traditioner i sina familjer. Jag brukar till exempel sällan baka kanelbullar, men till jul gör jag det – härliga, fluffiga kanelbullar med god fyllning. En del av bullarna fryser jag in i påsar medan andra äts upp direkt vid diverse glöggpartyn. Man får heller inte glömma kanelbullens dag den 4 oktober!

Här på webbplatsen finns annorlunda recept på bullar, exempelvis dessa Juliga kanelbullar med pepparkakssmak och två fyllningar och Saffransbullar med chili, apelsin och färskost. Är du ett kakmonster kan du förstås också spana in den här posten med 9 enkla recept på julkakor och julgodis där du får massor av inspiration till ditt julbak.

Så gör du de bästa kanelbullarna

Det här är ett klassiskt recept med vanlig bulldeg och fyllning av smör, socker och kanel. En del brer på smöret på den utkavlade degen och pudrar över socker och kanel. Jag rör alltid ihop smör, socker och kanel till en kräm som smetas ut.

En del gör misstaget att smälta smöret till bulldegen istället för att använda rumsvarmt osmält smör. Dock är då risken att bullarna blir torra eftersom smält smör kräver mer mjöl. Använd alltså rumstempererat smör som fått stå framme ett tag innan du börjar baka.

Många konditorer anser att man inte ska ha mjölk i smeten eftersom bullarna då snabbt blir torra. Istället använder man vatten. I detta recept används hälften vatten och hälften mjölk för att få riktigt fluffiga bullar med god smak.

Utöver en fyllning med kanel kan man även fylla bullarna med nutella, mandelmassa, apelsinskal eller hasselnötsmassa. Man kan också strössla över rosa pärlsocker eller mandelflarn på bullarna. Här kan du läsa mer om vad som händer när degen knådas och jäser.

Tips för att bullarna ska jäsa ordentligt

Deg

  • Se till att degvätskan inte är för kall eller för varm. Använd gärna en termometer för att kontrollera att degvätskan är 37 grader.
  • Degen får inte utsättas för drag eller stå för kallt. Jag brukar jäsa min deg ovanpå spisen intill väggen.
  • Arbeta degen ordentligt och inte för kort tid. Vid jäsningen fungerar en del av stärkelsen som näring till jästen.
  • Jästen måste blandas ut med vätska innan salt eller socker tillsätts.

Grundrecept Kanelbullar

Cirka 40 bullar
Temperatur: 225°

Klassiska Kanelbullar

Bulldeg:

150g smör (alt 1,5 dl flytande smör)
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
50g jäst (1 paket)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
800g vetemjöl (ca 1,4 liter )

Fyllning:

175g smör
1,5 dl strösocker
4 msk kanel

1 ägg till pensling
pärlsocker

1. Värm mjölken och vatten till 37°C och kontrollera temperaturen med en termometer eller fingret. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om. Rör i socker, salt och ha i tärnat, rumsvarmt smör. Tillsätt mjölet men spara cirka en halv deciliter till utbakningen.

2. Arbeta degen ordentligt i cirka 5 minuter med maskin eller knåda den 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 30 minuter på en plats med jämn temperatur.

3. Stjälp ur degen och knåda ihop den på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en fyrkant.

4. Rör ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut cremen på varje degplatta. Rulla ihop degen till en rulle och skär till cirka 1,5-2 centimeter tjocka skivor. Placera med snittytan uppåt i bullformar och placera ut dem på en plåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-40 minuter.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker. Grädda bullarna i 225°C i cirka 5-10 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Baka klassiska kanelbullar till jul eller till Kanelbullens dag. Det här receptet är enkelt och kommer med några smarta tips på hur man lyckas med jäsningen.