Klassiska köttbullar med lök

Klassisk husmanskost

Varför krångla till det? Ibland är klassiska köttbullar med lök något av det bästa som finns. När middagen ska gå snabbt är goda råd dyra. Väl i brådrasket blir det kanske lätt att man tar till makaroner och köttbullar eftersom det ändå ligger en påse köttbullar i frysen och står en ask makaroner i skafferiet. Hemma hos oss var det länge sedan vi åt denna rätt. Det var troligtvis på den tiden när man inte brydde sig så mycket om vad man egentligen satte i sig och tyckte halvfabrikat var en bra lösning. Den kulinariska höjden var kanske heller inte på topp när man precis hade flyttat hemifrån.

Det är förstås inte så att alla hel- och halvfabrikat är dåliga – man får helt enkelt kika lite närmare på innehållsförteckningen och avgöra om det är värt att lägga tiden på att laga det själv. Jag skulle exempelvis aldrig ställa mig och göra blodpudding, men jag gör alltid köttbullarna själv. Korv? Ja gärna till särskilda högtider eller om man ska ska gäster – och om jag har tid.

Hemlagat och enkelt

Klassiska köttbullar med lökEn parallell till det här mer halv- och helfabrikat var att jag nyligen hittade en ask med brunsås i ett skåp på landet. När jag ställde mina föräldrar mot väggen visade det sig att den var inköpt för att min mamma inte orkade göra brunsås en kväll. Själv blev jag smått äcklad efter att ha kollat på innehållsförteckningen eftersom det inte fanns något i innehållet som kunde härledas till en riktig brunsås. Det spelar ingen roll hur lat man är – denna brunsås skulle aldrig komma in i mitt hem!

Att svänga ihop en riktigt snabb och enkel brunsås kräver trots allt bara skyn från köttbullarna, en skvätt grädde, soja och lite kryddor. Visst kan man fixa en sjysst buljong och reda av såsen – men nu snackar jag om en riktig snabblagad variant.

Godaste köttbullarna

Köttbullar gör jag som sagt alltid själv. Vi har alltid köttfärs i frysen, och förvarar man färsen infryst på detta smarta vis går den snabbt att tina i ett vattenbad eller i micron. I klassiska köttbullar har jag alltid skånsk senap, det adderar nämligen den allra godaste smaken.

När jag har riktigt ont om tid skippar jag både lök, grädde och ströbröd i köttbullarna och kör bara färs, senap, ett ägg och kryddor. Löken ersätts av lökpulver och vitlöksklyftan av vitlökspulver. Vill jag däremot göra hemlagade, klassiska köttbullar med lök river jag löken och låter ströbrödet svälla tillsammans med ägg och grädde – som i receptet nedan.

Till potatismos eller pasta

Mitt bästa tips när man ska rulla köttbullar är att använda plasthandskar. Då glider köttbullar lättare mellan handflatorna och färsen fastnar inte på händerna. Köttbullarna serverar jag helst till husmansfavoriten potatismos – som detta recept på hemlagade köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök, eller till pasta – som i denna snabblagade pasta med köttbullar. Nedan hittar du min variant på klassiska köttbullar med lök – enkelt och hur gott som helst.

» Här hittar du fler varianter på köttbullar och olika tillbehör att servera till

Så här kan du servera och variera dina köttbullar

Klassiska köttbullar med lök

För: 4 personer

Klassiska köttbullar med lök

1 ägg
1 dl grädde
1 dl ströbröd
1 msk skånsk senap
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
salt, svartpeppar
800g nötfärs eller blandfärs

1. Vispa ihop ägg och grädde med ströbröd och senap. Låt svälla i 10 minuter.

2. Riv den gula löken på de små hålen på ett rivjärn. Pressa vitlöken. Blanda gul och vit lök med ströbrödet samt salt och peppar. Vänd sist ner färsen och blanda hastigt. Håll inte på och knåda för länge, då blir färsen seg. Forma till färsen bullar – använd gärna plasthandskar så går det lekande lätt. Stek i smör och servera exempelvis till potatismos, pasta eller ris och en mustig sås. Ös gärna köttullarna med smöret under stekningen, dvs skeda över av det smälta fettet som blir i pannan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.