Klassiska saftiga Lussebullar

Hur gör man bästa lussekatterna?

Jag har länge experimenterat för att få fram det bästa receptet på lussekatter. Till slut hade jag det. Lustigt nog har jag sett hur folk håller på och trixar med sina recept och blötlägger sin saffran, jäser extra länge, har märkliga idéer om hur saker och ting ska blandas och så vidare…

Det här receptet på lussekatter är det bästa jag har gjort och är troligtvis också det enklaste. Många använder socker, men jag använder vit sirap. Visst kan man byta den vita sirapen mot två deciliter strösocker, men i så fall bör man endast ta 900g vetemjöl (cirka 15 dl).

Så får du saftiga och goda lussekatter

För att lussekatterna ska få bra smak av saffran rekommenderar jag två paket med saffran. Det behöver inte vara någon special utan helt vanlig saffran från matbutiken. Jag använde saffran från från Santa Maria. Den behöver inte malas utan är bara att ha ner i degvätskan.

När jag jäser min deg brukar jag se till att ha en jämn temperatur. Man får alltså inte öppna balkongdörren eller liknande. Blir det varmt i köket får man helt enkelt öppna ett fönster i sovrummet eller liknande (man blir ju liksom lite varm när man dricker glögg och bakar lussekatter).

Recept på lussebullar

Röda och Gula lussekatterDegen brukar jag jäsa i en metallskål ovanpå spisen med en tunn bakduk lagd över skålen. Under tiden som som degen jäser brukar jag värma upp ugnen. Då blir ugnen varm och får degen att jäsa ordentligt. Jag använder också alltid en kökstermometer till degvätskan för att kolla att degen är exakt 37 grader.

Glöm inte att spana in receptet på dessa vackert röda lusekatter som färgas helt på naturlig väg med ekologisk rödbetsjuice från Kung Markatta. Jag kan också rekommendera dessa lussekatter med kesella och mindre socker.

Gick det inte som tänkt? Under receptet hittar du svar på varför degen inte jäser, flyter ut eller blir för kompakt.

Klassiska saftiga Lussebullar

35-40 stycken
Temperatur: 250°C

Klassiska saftiga Lussebullar

200g smör
5 dl mjölk
1 paket jäst (50g)
2 paket saffran
2 dl vit sirap
1 tsk salt
1-1,1 kg vetemjöl (cirka 17-18 dl)
1 ägg till pensling
russin till garnering

1. Smält smör i en kastrull. Rör i mjölk och värm till 37°C. Smula ner jästen och rör till jästen löst sig. Rör i saffran, sirap och salt.

2. Ha ner lite vetemjöl vartefter i skålen med degvätskan. Arbeta degen till den är smidig, gärna cirka 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur – gärna ovanpå spisen när ugnen är igång, och täck med en bakduk. Låt jäsa i 60 minuter.

3. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 40 delar och rulla ut varje del till en korv. Rulla in ändarna åt varsitt håll så att den blir som ett S. Lägg ut lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar och garnera eventuellt med russin. Täck med bakduk, låt jäsa i 30 minuter.

4. Värm ugnen till 250°C. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda sedan mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Klassiska, saftiga Lussekatter

Degen jäser inte:

 • Jästen är gammal
 • Degvätskan är för varm eller för kall
 • Övriga ingredienser är för kalla
 • Degen jäser på en för kall eller dragig plats
 • Det är för mycket av någon ingrediens i degen

Degen flyter ut och blir platt:

 • Degen jäser på en för varm plats
 • Jästen löstes med socker/sirap
 • Degen är inte ordentligt blandad
 • Det är för lite mjöl i degen

Degen blir för kompakt:

 • Det är mycket mjöl i degen
 • Bullarna har inte jäst tillräckligt länge på plåten

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.