Sockerkaka

Baka en enkel kaka

Här om dagen skulle jag baka sockerkaka och insåg att jag inte hade något upplagt recept på det i bloggen. Sockerkaka är enkelt att svänga ihop om man ska ha gäster och vill ha något gott till kaffet. Sockerkaka är också perfekt som bottnar när man ska göra tårta. Alltså klassiska sockerkaksbottnar. Nu var det blåbärstårta jag skulle göra, och i denna ville jag ha sockerkaksbottnar som bas till tårtan.

Olika smaksättningar på sockerkaka

När man bara sockerkaka kan den smaksättas på olika vis. Min mamma använder till exempel bittermandel vilket ger en fantastisk smak åt det hela. Till mängden nedan räcker droppar 3 bittermandelolja. Mammas sockerkaka ska man heller inte vispa utan bara röra ihop. Då blir den saftig och kompakt. Den ska också gärna vara lite döbakt i mitten vilket innebär att man har den lite kortare tid i ugnen så den blir lite krämig i mitten.

Så lyckas man med sockerkakan

Vispar man sockerkakan, vilket man gärna ska göra till en tårta, blir den lätt och fluffig. Elvisp eller för hand går bra. Man kan också smaksätta sockerkakan med citronskal, lakritspulver eller vanilj. Även blåbär eller Kung Markattas ekologiska bärpulver är goda att ha i och ger fin färg på kakan. Sockerkakan på bilden är bakad i en rund form på cirka 23-25 centimeter i diameter. Den går dock precis lika bra att baka i en vanlig, fyrkantig sockerkaksform.

Klassiskt recept på sockerkaka

För: 8 personer
Tid: 25 minuter
Temperatur: 175°

Sockerkaka

Sockerkaka:

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl mjölk

Till formen:

smör
ströbröd

1. Rör ihop ägg och strösocker. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smör och blanda med mjölk. Ha ner i smeten.

2. Smöra och bröa en sockerkaksform eller en springform om cirka 25 centimeter i diameter och häll i smeten. Grädda i 175°C i cirka 25 minuter.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.