Hur gör man eget hembakad knäckebröd?
Eget, hembakad knäckebröd är lite av min senaste grej. Att baka knäckebröd är egentligen inte svårare än att baka en vanlig limpa eller frallor. Skillnaden är att det inte behöver jäsa lika länge och att man kavlar ut brödet. Jag gör mitt knäckebröd med surdeg och det blir såna där platta knäckebröd som man ibland får på restaurang.
Jag har bakat dessa knäckebröd två gånger och då har jag testat att jäsa dem på lite olika vis för att se om resultatet skiljde sig – det gjorde det. Första gången jäste jag brödet enbart i bunken, kavlade sedan ut och grädde dem direkt. Andra gången lät jag dem först jäsa i bunken och sedan också på plåten för att se om det gick att få dem mindre platta. Detta visade sig ge krispigare bröd då det kommit in lite luft i de utkavlade bröden. Det finns några andra saker har jag lärt mig också…
Mina bästa tips när man bakar eget knäckebröd
- Degar med råg blir som tapetklister och fastnar på allt – både i bunken och på händerna. Alltså behöver man ganska mycket mjöl till utbaket. Jag använder vetemjöl på bänken, och ser också till att ha en del mjöl pudrat på bakplåtspappret. Har man inte mjöl på bakplåtspappret suger degen fast i pappret och gräddas fast i det. Det gör inte så mycket men brödet blir lite korvigare på undersidan.
- Kavla ut bröden tunt. Jag brukar kavla mina knäckebröd några millimeter tjocka – cirka 3 mm. Är det för tjocka blir de sega och är de för tunna bränns de lätt och går sönder.
- Se till att få knäckebröden lika jämna. Är de tunnare i kanterna bränns ytterkanten medan mitten fortfarande behöver gräddning.
- Grädda knäckebröden med pappret uppåt och brödet nedåt mot stenen. Då får man platta fina knäckebröd. När man lägger in bakplåtspappret på vanligt vis, alltså med bakplåtspappret underst, då lockar sig hela bakplåtspappret under gräddningen.
- Snitta brödet lätt (inte hela vägen igenom) innan du gräddar det. Jag brukar dra två streck åt ena hållet och två åt andra så man får nio rektanglar. Utan snitten blir knäckebröden svårare att bryta till en lagom bit.
- Baka bröden några minuter i taget – tiden varierar nämligen beroende på hur tunt du kavlat bröden. Jag brukar börja med sju minuter och sedan förlänga ungefär två minuter i taget. Om brödet fortfarande är segt kan man först ta ut det en stund och sedan låta det ligga ett tag i ugnen på eftervärmen. Ofta tappar bröden sen sista lilla segheten när de vilar, efter att man har tagit ut dem ur ugnen.
Om du vill smaksätta knäckebrödet
Utöver det är det bara att testa sig fram och ha kul. Det är som sagt inte svårt att baka knäckebröd – och det är gott att ha en bit knäckebröd med surdeg både till middagen eller till frukosten. Jag har hittills bara gjort knäckebröd utan någon smaksättning, men man kan naturligtvis använda sig av brödkryddor så som kummin eller fänkål i eller på brödet, alternativt lite flingsalt på toppen.
Man kan också strö ut frön ovanpå brödet eller blanda ner i degen. Både sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön eller vallmofrön är gott till. Jag brukar alltid fästa fröna genom att bara pensla brödet med lite vatten och sedan strö över fröna. Det brukar fästa bra nog och man behöver inte hålla på med ägg och liknande. Även örter så som oregano, rosmarin och timjan är gott till knäckebrödet.
» Här hittar du fler goda recept på surdegsbröd

Knäckebröd med surdeg
100g surdegsgrund av vete
500g vatten
250g grovmalet rågmjöl
150g finmalet rågmjöl
350g vetemjöl
10g flingsalt
- Blanda surdegsgrund, vatten, grovmalet och finmalet rågmjöl samt vetemjöl. Kör i 5 minuter i degblandaren. Ha ner saltet och kör ytterligare 5 minuter.
- Låt brödet jäsa under lock i 8–10 timmar.
- Ta ut degen på vetemjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar.
- Forma första delen till en fyrkant på bakbordet med hjälp av extra vetemjöl. Strö mjöl över ett bakplåtspapper och lägg över fyrkanten. Kavla ut den så tunt som möjligt och skär bort de överhängande deg så att kanterna blir raka. Spara allt spill som du skär bort till en sista, femte deg-del.
- Upprepa proceduren tills du har fyllt fem bakplåtspapper med platta bröd. Gör hål i bröden med hjälp av en nagg eller kavla dem med en kruskavel. Skär två lätta streck på vardera ledd av knäckebröden så du får nio rektanglar – då blir det lättare att bryta brödet. Låt bröden jäsa till morgonen efter, cirka 10 timmar.
- Värm ugnen till 250°C med en baksten i botten. Lägg in ett bakplåtspapper i taget med bakplåtspappret uppåt och brödet mot stenen (detta gör att de inte lockar sig i kanterna när det gräddas). Grädda i 7–10 minuter. Lossa pappret från brödet direkt när du tagit ut det ur ugnen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.