Knaprig sallad med linser, morötter och solrosfrön

Ett gott tillbehör till grillat

Lite småknapriga och matiga sallader är något av det bästa jag vet på våren och sommaren. Det är det perfekta tillbehöret till grillar och kan enkelt komplettera övriga delar i middagen så som en bit nygrillat och kanske lite potatis eller en vanlig grönsallad. Detta recept på knaprig sallad med linser, morötter och solrosfrön passar till såväl kött som fisk, fågel eller vego. Eftersom den serveras kall – eller ljummen om man ställer in den ett litet tag i micron, kan man göra den i förväg. Det är nästan det jag gillar allra mest.

Till denna sallad använder jag belugalinser. Dessa svarta, fina små linser ser ut som belugaromkorn, vilket gör namnet väldigt passande. Inga linser behöver blötläggas innan de kokas. Ändå går linser ganska fort att koka. Denna svarta sort, och den grön-spräckliga sorten puy, är lite speciella eftersom de inte kokar sönder. Ja okej, om man stormkokar dem går de säkert sönder, men när man sjuder dem – som man ska göra med linser, då håller de ihop fint. Platta gröna linser, röda och gula brukar däremot gå sönder när man kokar dem. Hittills har jag inte hittat något sätt att få dem att inte gå sönder – inte ens när man bara lägger dem i lite ljummet vatten.

Madeleine Landley grillar

Perfekt mat att förbereda

Linserna ska som sagt sjuda i rikligt med vatten. Jag brukar koka linserna i åtminstone tre- till fyrdubbla mängden vatten. Jag har en särskild kastrull jag använder och brukar bara slå upp en stor omgång vatten i den. Jag håller alltså inte på och mäter. Linser vill ha ordentligt med vatten för att kunna röra sig fritt i kastrullen. Lite salt och sedan försiktigt kokning så att de knappt sjuder. Jag tycker att många tar i lite med koktiden på förpackningarna. Röda, gula och platta gröna linser brukar jag koka i 10 minuter. Pyulinser och belugalinser brukar jag koka i 15-20 minuter. Känns de fortfarande hårda är det bara att sjuda dem några minuter till.

Förutom linser samsas denna matiga sallad med finhackad morot, selleri och rödlök. Morötterna steker jag i lite smör så de blir lite semimjuka. Sellerin och rödlöken får åka ner i pannan på slutet så de blir lite ljumma. De är ju nämligen så goda när de fortfarande är krispiga och när löken har kvar lite syra. Jag rostar även majs och solrosfrön vilket adderar tuggighet och lite knaprighet. På med lite balsamvinäger, olivolja, salt och peppar och det är klart. Så enkelt! Servera den direkt eller gör den på morgonen. Ställ gärna fram den så den hinner få lite rumstemp och inte serveras kylskåpskall. Då smakar den bättre. Eller så kan du göra som tipset ovan och köra den ett litet tag i micron innan du ställer fram den. Steker du i olja eller vegetabiliskt smör blir salladen helt vegetarisk och vegansk.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Knaprig sallad med linser, morötter och solrosfrön

Knaprig sallad med linser, morötter och solrosfrön

För: 4 personer

2 dl belugalinser
1 liten burk majs (á 165g avrunnen)
1 klick smör (20g)
1 stor morot
1,5 dl solrosfrön
1/2 rödlök
1 stjälk selleri
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt, peppar

  • Koka upp en kastrull med en liter saltat vatten. Ha ner linserna och låt dem sjuda i cirka 15-20 minuter. Ta upp en lins och kolla att de är klara – de ska knappt ha en kärna men inte koka sönder. Slå av linserna i ett durkslag.
  • Finhacka morot till små tärningar och ha ner i en skål. Finhacka selleri och rödlök och ha ner i en annan skål.
  • Slå av vattnet från majsen och ha ner dem i en torr stekpanna. Stek på medelvärme under omrörning tills de fått färg och börjat torka till. Ha då ner en smörklick i stekpannan och sedan morot och solrosfrön. Salta ett varv. Stek och rör om i cirka 2 minuter. Ha sedan ner selleri och lök i pannan. Stek ytterligare någon minut.
  • Blanda det stekta med linserna samt balsamvinäger och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.