Knapriga kycklinglår med getost och ramslök

Kyckling i ugn med ramslök

Så fort våren gör entre blir kockar och matnördar helt lyriska av lycka. Varför? För att ramslöken äntligen finns att plocka, så klart. Ramslök (uttalas rammslök) växer uppifrån mellersta Sverige och nedåt landet. Vanligt förekommande är den framför allt på Gotland och runt Kinnekulletrakten. Växten har en välsmakande ton av vitlök och ser ut ungefär som liljekonvalj.

RamslökÄr man minsta osäker på vad man plockar är det bättre att rådfråga någon kunnig, liljekonvaljen är nämligen giftig. Det är dock svårt att ta miste på vad som är ramslök eftersom hela området där ramslöken växer ofta har en svag doft av vitlök. Man kan förstås också köpa ramslök i butik vilket både är smidigt och perfekt om man är osäker.

Gott recept med ramslök

Vad ska man då laga av sin ramslök? Denna gång har ramslöken fått samsas i ett recept med kyckling och getost. Dessa kycklinglår lagas i ugn blir tjusigt dekorativa då man först fläker av skinnet så det sitter fast i ena änden av kycklinglåret. Sedan lägger man på ett lager god fyllning och fläker tillbaka det. I ugnen blir sedan kycklingskinnet knaprigt och smakrikt, samtidigt som kycklingen saftig och god.

Bästa vardagsmaten

Kyckling i ugn är perfekt vardagsmat då det sköter sig självt och man kan lägga tid på annat. Ännu fler vardagsrecept hittar du här. Har man inte tillgång till ramslök kan man byta mot gräslök och vitlök. Pressa en vitlöksklyfta och blanda med fyra matskedar hackad gräslök.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Knapriga kycklinglår med getost och ramslök

För: 4 personer

Knapriga kycklinglår med getost och ramslök

Hummus:

1 burk kikärtor
3-4 msk olivolja
0,5-1 dl vatten
1 msk malen spiskummin
1 msk koriander
salt, peppar

Knapriga kycklinglår:

1kg kycklinglår
0,5 dl ramslök
0,5 dl pumpafrön
100g getost
salt, peppar

Grönsaker:

500g färska bondbönor i balja
150g haricots verts
1 morot
1 röd paprika
5 stora champinjoner
25g smör (skirat)

1. Skölj kikärtorna och ha ner i en mixer tillsammans med olivolja, några matskedar vatten och kryddor. Kör till en slät smet och späd med mer vatten till den fått lagom konsistens.

2. Förstek kycklinglåren i smör med skinnsidan nedåt. Låt svalna och lossa sedan skinnet utom i ena änden. Vik av skinnet och lägg på ett lager ost, ramslök och hackade pumpafrön. Fäll tillbaka skinnlocket och rada upp kycklinglåren i en ugnsfast form. Ställ in i ugnen i 175° i 25 min.

3. Sprita bondbönorna och snoppa haricots vertsen. Skär moroten till stavar. Ångkoka allt cirka 5-10 minuter med lite salt. Kärna ur och strimla paprikan. Hyvla champinjonerna på en mandolin. Blanda allt. Smält smör i en kastrull och ringla över.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.