Kokospanerad lax med ljusgrönt blomkålsmos

Annorlunda recept på lax

Jag har länge gått med en idé i huvudet om att panera fisk i kokos. Jag menar, kan man panera i ströbröd kan man ju panera i kokos. Sagt och gjort satte jag min plan i verket och provade. Jisses vad gott det blev! Lax är ju dessutom en så underbar fisksort.

Panera i kokos

Äter man Gi eller LCHF är kokosen ett bra komplement till vanlig ströbrödspanering. Det funkar precis på samma vis – man bara doppar det som ska paneras i kokosen och sedan steker man som vanligt. Dessa goda små fiskar fick sällskap på tallriken av ett krämigt broccoli- och blomkålsmos samt en fräst sallad med fänkål, nötter och ärtor. På så vis får man både krämighet och knaprighet till den spröda laxen. Sambon summerar det hela med två tummar upp.

» Mer inspiration till paneringen hittar du här.

Kokospanerad lax med mos och ärtor

För: 4 personer

Kokospanerad lax med ljusgrönt blomkålsmos

Blomkålsmos:

600g blomkål
250g broccoli
2 dl creme fraiche
15 cm purjolök
salt, svartpeppar

Ärt- och bönsallad:

250g fänkål
1 gul lök
1 burk kidneybönor
125g frysta gröna ärtor
1 dl hasselnötter

Kokospanerad lax:

4 bitar styckfrysta laxfiléer
4 dl kokosflingor
1/2 lime
vitlökspulver, lökpulver
salt, svartpeppar

1. Dela blomkål och broccoli till mindre träd. Koka i saltat vatten cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och kör sedan grönsakerna till ett mos med hjälp av en mixerstav. Rör ihop med creme fraiche och kryddor. Strimla purjolöken och blanda i.

2. Hacka lök och fänkål. Hetta upp en stekpanna med smör och låt fänkål och lök mjukna långsamt på mediumtemperatur. Häll över i en skål. Hetta upp pannan och rosta hasselnötterna i smör. När de börjar bli mörka, häll av dem i en handduk och låt dem svalna. Gnugga av skalen med hjälp av handduken och hacka sedan nötterna grovt. Blanda med stekta löken och fänkålen samt ärtor och sköljda kidneybönor.

3. Filéa bort eventuellt skinn från laxen. Krydda laxfiléerna runt om. Häll upp kokosen på ett fat och dutta varje laxfilé i kokosen så det fäster runt om. Smält ordentligt med smör i en stekpanna och stek laxfiléerna i det. Pressa över limesaft och salta och peppra ett extra varv. Sprinkla lite extra kokos på toppen vid servering.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.