Körsbärsglazade kycklinglår

Kyckling i ugn med frästa grönsaker

När man vil äta lite lättare är kyckling ett bra val. Kyckling är ett magert kött som går att variera i oändlighet. Just i den här rätten har de tillagats i ugn tillsammans med en härlig körsbärsbalsamico. Körsbärsbalsamicon hittade jag på en flygplats i Italien när jag skulle flyga hem. Men ingen oro, balsamico med körsbärssmak går att hitta även i Sverige i välsorterade matbutiker. Och skulle du nu inte hitta en sådan går det lika bra med något annat. Varför inte mango eller fikon?

Körsbärsglazade kycklinglår med frästa primörerFrästa primörer

Själva rätten må också vara inspirerad av Italien då den innehåller zucchini och oliver. Saften från citron får sätta piff på det hela och gör detta till en rätt som funkar året runt – och förstås lite extra en solig sommarkväll med ett glas rosé. En enkelt vardagsrätt behöver inte vara svårare än så här.

Körsbärsglazade kycklinglår med frästa primörer

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Körsbärsglazade kycklinglår med frästa primörer

Körsbärsglazade kycklinglår:

1 kg kycklinglårfilé
1 kapsel vitlök
2 msk balsamico med körsbärssmak
salt, peppar, chiliflagor, oregano

Frästa primörer:

1 knippe morötter
20 cm purjolök
1 gul squash
350g färska champinjoner
75g haricots verts
1/2 citron
1 burk oliver med citron (ca 142g)
salt, peppar, spiskummin

1. Tina kycklinglårfiléerna. Ha olja i en ugnsfast form och lägg ner kycklinglåren och skalade vitlöksklyftor. Ringla körsbärsbalsamico över varje kycklinglår och krydda. Ställ in i 225° i 30-35 minuter. Tag ut och ös kycklingen efter halva tiden.

2. Halvera morötterna och skär purjolöken till långa stavar. Skär squashen till halvmånar och dela champinjonerna i kvartar. Hetta upp en wokpanna med matolja och ha ner alla grönsaker. Fräs under omrörning så det inte bränner fast under ca 5 minuter. Pressa över citronsaft och krydda. Ha ner oliverna och woka grönsakerna ytterligare 5 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.