Kyckling med körsbär och gulbetspuré

Söndagsmat

Den här dagen tycks ha lite svårt att bestämma sig vad gäller vädret. I ena sekunden ser det ut som det ska klarna upp, och i nästa regnar det. Jag tycker det i alla fall verkar bäst att stanna inne. Det börjar ju faktiskt också bli dags att sätta igång planerandet inför jul.

Om en månad är det julafton och redan nästa helg är det första advent. Glöggpartyn ska springas på, julklappar ska handlas och sill ska läggas in. Även om det är stressigt är det trots allt rätt mysigt.

Enkelt recept med kyckling

Nu innan julhetsen börjar tyckte jag i alla fall att det var dags att ta fram gjutjärnsgrytan. Jag hann egentligen inte mer än köpa den och inviga den med tre rätter, förrän den snabbt glömdes bort i en låda, långt in i ett skåp. Orsaken till det är troligtvis Crock Poten som kort därefter gjorde entré i vårt hem. Alla mustiga grytor på något märkligt vis istället tagit vägen via den.

Den här grytan kan man i alla fall laga i vilken gryta man vill. Den blir kanongod och sköter sig själv. Servera med gulbetspuré och sojabönor så lovar jag att hela familjen blir mätt och belåten.

Kyckling med körsbär och gulbetspuré

För: 6 personer
Tid 2-3 timmar

Körsbärskyckling med gulbetspuré

Körsbärskyckling:

1 kg kycklingfilé
3 stora morötter
3 vitlökar
3 schalottenlökar
3 stänger blekselleri
5 dl vitt/rosévin
5 dl vatten
2 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond
1 dl klippt bladpersilja
225g frysta körsbär
1/2 dl kapris
salt, peppar

Gulbetspuré:

500g gulbetor
4dl vispgrädde
1 tsk oxfond
0,5 tsk tryffelolja
salt, peppar

200g frysta sojabönor

1. Ställ gjutjärnsgrytan på plattan och smält en stor klick med smör. Ansa kycklingen och bryn sedan hela filéerna i smöret.

2. Finhacka morötter, vitlök, schalottenlök och selleri. Ha ner allt i grytan. När löken mjuknat, slå på vin, vatten och balsamvinäger. Smula i buljongtärningen och ha ner hälften av körsbären. Klipp i persilja och låt sedan grytan puttra under lock i 2-3 timmar. Ha ner de sista körsbären precis innan servering.

3. Skala och dela gulbetorna till små bitar. Ha ner dem i en kastrull och slå på grädde så att det täcker. Slå i oxfond och tryffelolja och låt sedan det hela puttra ihop under ca 30 minuter. När grädden har reducerats och gulbetorna mjuknat, skeda ner bitarna i en mixer och kör till en slät smet. Späd eventuellt med lite av grädden från kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Servera med sojabönor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.