Korv med gräddkokt spetskål, picklad lök, senap och potatispuré

Enkel och lyxig vardagsmat

Denna korv med gräddkokt spetskål, picklad lök, senap och potatispuré är en lyxig vardagsrätt. Den är lätt att göra och bjuder på massor av härlig smak. Förutom att vara enkel är det också billig mat; både korv, potatis och lök är billiga råvaror. Spetskål brukar kosta lite mer än vanlig vitkål men är fortfarande en billig råvara. Vill man kan man såklart byta spetskålen mot vanlig vitkål. Ta då ett lite mindre vitkålshuvud som inte är så hårt knutet.

Ibland frågar folk vilka som är mina favoriträtter. Ja, det är ju ganska många rätter vid det här laget. Därför har jag samlat dem under taggen Landleys Favoriter. Här passar också denna goda korvrätt in. Att många av mina favoriträtter är just husman är inte en slump – jag älskar rustik husmanskost, gärna med en liten twist. Vi får se om det kanske är det min fjärde bok kommer att handla om. Det hade väl varit passande? Mina andra tre kokböcker hittar du här.

Använd senapsfröna från den inlagda gurkan

Som du kan se på bilden till denna rätt är senapen jag använt extra grov. Det är den faktiskt inte egentligen – det är vanlig skånsk senap. Därför ska jag nu ge dig ett tips om du vill skoja till senapen. När den köpta burken med smörgåsgurka är slut, häll av senapsfröna som blivit kvar i en liten burk och förvara dem i kylen. Dessa är perfekta att blanda med skånsk senap och servera till denna rätt. De picklade senapskornen är också fina att dekorera med och goda att addera i olika rätter. Hur smart som helst när man inte ens behöver pickla dem själv!

Vill du variera denna middagsrätt är ett gott tips att byta potatispurén mot rotselleripuré. Man kan så klart också byta mot kålrot för att få en ännu mer rustik känsla på det hela. Den överblivna grädden från kålen kan man ringla lite av över rätten. Resten använder jag i moset. Gör gärna den picklade rödlöken dagen innan så den får stå till sig. Får du inte tag i röda steklökar kan du skiva vanlig rödlök och använda istället.

» Här hittar du recept på fler lyxiga husmansrätter

Korv med gräddkokt spetskål, picklad lök, senap och potatispuré

Korv med gräddkokt spetskål, picklad lök, senap och potatispuré

För: 4 personer

Picklad rödlök:

4–6 röda steklökar
3 msk strösocker
1 krm salt
1 msk ättiksprit (12%)
1,5–2 dl vatten

Gräddkokta spetskålskvartar:

650–700 spetskål
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
salt

Potatismos:

800g mjölig potatis
1,5–2 dl av grädden från spetskålen
salt

Övrigt:

6 tjocka korvar, ex chorizo eller grillkorvar
grovkornig senap

  • Skala och halvera lökarna. Skär bort ändarna och separera lamellerna. Häll socker, salt, ättika och vatten i en burk. Skaka tills socker och salt löst upp sig. Lägg i löken och sätt på locket. Låt stå till dagen efter.
  • Kvarta spetskålhuvudet på längden till fyra bitar. Skär mitt genom de yttersta bladen så håller de ihop bättre. Häll grädde och vatten i en gryta där spetskålskvartarna får plats utan att ligga på varandra. Lägg i spetskålen, salta ett varv och låt dem småputtra under lock i 15 minuter. Vänd kålen var femte minut med en pincett så att alla tre sidor har fått koka nedåt i fem minuter.
  • Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den mjuknat (cirka 20 minuter). Mosa potatisen med en potatismosare. Rör ihop moset med gräddvattnet från kålen. Smaka av med salt.
  • Halvera korvarna och snitta dem snyggt. Stek i smör tills de fått fin yta runt om. Servera med grovkornig senap.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.