Korv med pannrostad lök, kryddig ketchup och kålrotsmos

Receptet på enkel och smakrik husman

På sistone har det inte lagats särskilt mycket mat hemma – i alla fall inte av mig. Ibland har man perioder då man bara inte orkar. Man kanske helt enkelt har ont om tid, ork, eller både och. För egen del har jag flängt runt både utomlands och på olika jobb runtom i Sverige – då är det skönt att komma hem och bara kollapsa i soffan framför någon bra serie. Som tur är har jag en snäll sambo som ser till att man får mat i magen.

Pannrostad lök, kryddig ketchupKorv med pannrostad lök, kryddig ketchup och kålrotsmos

De gånger jag lagat något har det ofta blivit husmanskost – det vill säga enkel och snabblagad mat som mättar och gör gott – så kallad Comfort Food. Mycket korv, köttfärs och grytor som kan sköta sig själva och som inte kräver någon större insats har hamnat på spisen. Det passar bra till hösten.

Rustik Vardagsmat

Den här middagen av korv med pannrostad lök, kryddig ketchup och kålrotsmos är av typiskt vardagsstuk. Hemlagat, gott och smakrikt blir det när man rostar löken själv och svänger ihop med en kryddig ketchup. Jag är inte förtjust i köpe-ketchup och väljer därför tomatpuré eller gör en egen ketchupvariant. Vilken typ av korv man vill ha väljer man förstås själv, själv är jag förtjust i salsiccia och vanlig lunchkorv. Äter man Gi är moset ett bra alternativ då det görs på kålrot och kikärtor.

Korv med pannrostad lök, kryddig ketchup och kålrotsmos

För: 4 personer

Korv med pannrostad lök, kryddig ketchup och kålrotsmos

Kålrotsmos med kikärtor:

800g kålrot
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
1 burk kikärtor

Hemmagjord kryddig ketchup:

1 burk krossade tomater
1-2 msk maizena
1 vitlöksklyfta
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk råsocker
timjan, cayennepeppar
salt, peppar

Pannrostad lök:

1 msk smör
2 gula lökar
salt

8 kryddiga korvar (ca 700g)
grovkornig senap
inlagd gurka

1. Skala och dela kålroten till mindre bitar. Koka i saltat vatten ca 12 minuter. Slå av vattnet och mosa kålroten slarvigt med en potatismosare så att det blir blandad storlek på bitarna. Rör i creme fraiche, vinäger, kryddor och kikärtorna. Ställ tillbaka på plattan och värm på under omrörning.

2. Ha ner krossade tomater i en kastrull. Krydda, pressa i vitlök och ha ner alla kryddor samt socker. Rör i redningen och låt sedan ketchupen puttra under lock ca 5 minuter.

3. Hacka löken och stek i smör. Låt den ligga i pannan på mediumvärme till den uppnått önskad krispighet.

4. Snitta korvarna och stek. Servera med grovkornig senap och inlagd gurka.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Korv med pannrostad lök, kryddig ketchup och kålrotsmos är enkel och snabblagad vardagsmat. Comfort Food med rostad lök och hemmagjord ketchup