Korv- och kycklingspett med prager-potatissallad

Gott till grillen

Det har regnat en del på sistone. Men efter regn kommer solsken, och allt vad man säger. Dessa korv- och kycklingspett med prager-potatissallad gjorde vi förra sommaren och det är en härlig middagsrätt att laga på grillen. I alla fall när solen skiner.

En sak jag gillar med denna rätt är att den är smidig att förbereda. Potatissalladen, som är en typisk prager-variant, innehåller inte bara potatis utan också morötter och ärtor. Denna kan man gärna göra i förväg och förvara i kylen. Den rostade löken som vi toppar potatissalladen med strör man över vid servering så den inte ligger och blir saggig. Spetten kan man också förbereda genom att trä upp allt på dem och sedan lägga i kylen. Marinaden som man ska pensla med rör man ihop och ställer in i kylen i en skål. När det är dags att äta tänder man bara grillen och grillar spetten.

Med goda, enkla tillbehör

Vi serverar det hela med inlagda feferonis, ajvar som sås och tärnat tomat för att få lite fräschör. Man kan så klart också göra en enkel sallad till eller plocka ihop andra tillbehör som man har har tillgång till eller är sugen på.

» Här hittar du fler recept på goda grillrätter

Korv- och kycklingspett med prager-potatissallad

Korv- och kycklingspett med prager-potatissallad

För: 4 personer

Prager-potatissallad:

700g potatis
2 morötter
1 dl frysta, gröna ärtor
4 dl crème fraiche
salt, svartpeppar
0,75 dl rostad lök
1 knippe färsk persilja eller libbsticka

Spett:

3 kryddiga korvar
2 kycklingfiléer
1 grön paprika
1 gul lök

Till pensling:

1 tsk kinesisk soja
2 msk olja
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 tsk muscovadosocker
0,5 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar

Tillbehör:

ajvar
feferonis
tomat

  • Skala och tärna potatis och morötter till ganska stora bitar. Koka i saltat vatten tills de mjuknat, cirka 8–10 minuter. Känn med en tandpetare att de är klara. Slå av vattnet. Tina ärtorna. Blanda allt med crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Toppa med rostad lök och hackad persilja eller libbsticka.
  • Skär kyckling, korv, paprika och lök till bitar. Trä upp allt på spett. Använder du spett i trä, blötlägg dem gärna 10 minuter innan. Rör ihop alla ingredienserna till marinaden och pensla spetten med den under grillningen. Grilla tills kycklingen kommit upp i en innertemperatur på 70°C.
  • Servera med ajvar, feferonis och tärnad tomat.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.