Korv i ugn med rotsaker och timjan

Enkel och lättlagad vardagsmat

Världens enklaste och världens godaste? Ja, så skulle man kunna summera receptet på denna utmärkta vardagsrätt. Mat som lagas i ugn är verkligen den perfekta vardagsmaten. Varför? För att man bara stoppar in sakerna i ugnen… sedan gör man något annat. I denna goda rätt – korv i ugn med rotsaker och timjan, går det verkligen undan att få till en god och mättande middag. Rotsaker skalas och skärs till bitar. Sedan är det bara att halvera kryddiga korvar och slänga in formen i ugnen. Jag valde extra het chorizo och salsiccia, men självklart kan man ta de korvar man tycker är godast. Exempelvis är både lammkorv och isterband himla gott.

Mat som lagas i ugn är smidigt

Jag tycker personligen att kålrot och rotselleri är två riktiga smakkompisar till korv. Därför är det en några av rotsakerna som samsas i ugnen i denna rätt. För att rätten ska få karaktär har jag också haft i halvor av gul lök. Köp mindre lökar så blir det bra munsbitar – alltså inte steklök, utan små gula lökar som man köper i nät eller lösvikt. Timjan är också en bra smakkompis till korv och rotsaker, liksom som senap. Alltså strösslar man torkad timjan över korv och rotsaker och serverar det hela med senap till.

» Här hittar du fler recept på goda vardagsrätter

Korv i ugn med rotsaker och timjan Korv i ugn med rotsaker och timjan

För: 4 personer

400g rotselleri
400g kålrot
5 morötter
6 mindre gula lökar
2 paket kryddig korv (á 300g) ex salsiccia och chorizo
75g smör*
2 röda äpplen
1/2 kruka timjan

Tillbehör:

skånsk senap

1. Skala och tärna rotselleri och kålrot. Gnugga morötterna rena och skär till lagom bitar. Skala och halvera de gula lökarna. Dela korvarna på hälften.

2. Fördela ut allt i en ugnsfast form och portionera ut bitar av smör ovanpå allt. Ställ in formen i 225°C i 45 minuter.

3. Kärna ur och skär äpplena till stora bitar. Blanda om allt i formen efter halva tiden och fördela ut äppelbitarna. Låt gå klart. Repa över timjan och servera med senap.

*Tål du inte laktos? Byt smöret mot laktosfritt smör.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.