Korvgratäng och sallad med senapsdressing

Lättlagad korvrätt

Jag har svårt att tänka mig en godare korv än falukorv. Visserligen är en köttig och kryddig korv som fått ligga och götta till sig på grillen inte helt fel det heller. Men, det är något exceptionellt gott med falukorv. Den är så krämig och god. Får man dessutom tag i en med hög kötthalt kan man känna sig nöjd på alla sätt och vis. Man vill ju liksom ha mer animalisk köttråvara än mjöl.

Varifrån kommer falukorven?

Lite intressant kuriosa är att falukorven från början var en biprodukt då man vid Falu koppargruva slaktade nötkreatur för att göra linor av hudarna. Köttet sparades men blev snabbt dåligt på sommaren. Då tyskarna under 1500- och 1600-talet hade stort inflytande vid gruvan, lärde de svenskarna att göra korv av det rökta oxköttet.

Varför heter det falukorv?

Lokalt hette falukorven från början Lubeckkorv, men sedan 1973 är namnet ”Falukorv” namnskyddat. De regler som gäller är att minst 40g av korven måste bestå av kött samt innehålla potatismjöl. Vattenhalten ej får vara högre än 65g och fetthalten ej högre än 23g per 100g korv. Så, nu när du vet allt som är värt att veta om falukorv är det dags att börja laga. Det är väl inte helt obekant att jag gillar enkel mat som går snabbt att laga. Den när rätten kräver de svåra stegen, hacka, vispa och vrida på ugnen… Svårare än så är det inte.

» Fler goda recept med falukorv hittar du här.

Korvgratäng och sallad med senapsdressing

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Korvgratäng och sallad med senapsdressing + korviosa

Gratängfyllning:

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
3 bitar rökt chipotle
800g falukorv
300g kolbász eller annan kryddig korv
250g blomkål

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt, peppar

Senapsdressing:

1,5 msk gula senapsfrön
1 msk olja
0,5 tsk äppelcidervinäger
3 msk vatten
1 tsk sweet chilisås
salt, peppar, socker

Sallad:

250g cocktailtomater
1 huvud romansallad
45 röd babymangold
10 cm gurka

1. Strimla löken och sten den mjuk i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök. Häll av i en smörad pajform. Skär korven till mindre bitar och stek den så att den börjar få lite yta. Ångkoka blomkålen. Vänd ner allt i pajformen.

2. Rör ihop ingredienserna till stanningen och slå över fyllningen. Blanda ihop allt och ställ in i 225° i ca 25-30 minuter eller till den börjar stelna. Börjar den blir bränd på ytan, ställ formen längre ner och slå om till undervärme. Låt svalna innan servering så att den får stelna till.

3. Mal senapsfrön och salt i en mortel. Blanda ihop med olja, vinäger, vatten och sweet chilisås. Halvera tomaterna, skär gurka och romansalladen till mindre bitar. Servera med dressingen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.