Korvgryta med linser, zucchini och champinjoner

Enkel vardagsmat med falukorv

Idag tänkte jag passa på att bjuda på ett recept som passar utmärkt till vardagsmat. Denna korvgryta med linser, zucchini och champinjoner är både god och mättande. Den som inte vill äta kött, eller helt enkelt vill äta vego ibland och kött ibland, som en flexitarian, byter enkelt falukorven mot något annat, skippar den helt eller byter till vegetarisk korv eller vegostrimlor. Föredrar man exempelvis kyckling passar det också fint att byta mot det.

Så kan du variera receptet

Madeleine LandleyJag använder sällan risoni, men det är en kul ingrediens när man vill variera den vanliga spagettin eller riset. Risoni är ju som bekant en typ av pasta som ser ut som små riskorv. Tål man inte gluten – som pasta innehåller – kan man byta risonin mot ris eller quinoa.

Denna maträtt funkar fint att göra mycket av och ha till matlådor och flera middagar. Både falukorv, risoni och linser är ingredienser som klarar bra att värmas upp igen. Gör man mycket till fler middagar kan man variera smaken med hjälp av andra kryddor. Andra dagen kan man exempelvis addera curry eller servera det hela med creme fraiche för en krämig touch.

Hur lagar du mat?

En sak jag gillar med kommentarsfältet under recepten här i bloggen är när folk berättar hur de varierat och modifierat recepten. Jag tycker att recept mycket väl kan agera inspiration – om man inte behöver tydlig vägledning för att man är osäker i köket, förstås. I övriga fall kanske det är någon ingrediens man ogillar och därför tar bort, eller vice versa. Emellanåt händer det också att folk har smaklökar som är synkade med mina och tycker maten är riktigt smaskig. Hur som helst är det här definitivt en middagsrätt att sätta tänderna i när andan faller på.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Korvgryta med linser, zucchini och champinjoner

För: 6-8 personer

Korvgryta med linser, zucchini och champinjoner

2 burkar hela champinjoner (á ca 400g)
1 zucchini (ca 300g)
2 stänger blekselleri
1 gul lök
1 burk paprikasallad (165g avrunnen)
3 dl risoni
3 dl gröna linser
2 burkar finkrossade tomater (á 400g)
1 tsk persillade
salt, peppar
800g falukorv

  • Gnugga champinjonerna rena och halvera eller kvarta dem om de är stora. Ha ner champinjonerna i en stekpanna och låt dem fräsa några minuter tills vätskan börjar minska.
  • Tärna zucchini, skiva selleri och hacka lök och ha ner i pannan. Stek på hög värme så allt får yta, sänk sedan värmen och ha ner en klick smör som får fräsa in några minuter. Salta och peppra. Slå vattnet av paprikasalladen och ha ner den samt de stekta grönsakerna och svampen i en gryta.
  • Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Sjud linserna i en kastrull med 1,5 liter saltat vatten i 10 minuter. Tänk på att linserna inte får koka – bara knappt sjuda, annars kokar de lätt sönder. Ha ner kokt risoni och linser i grytan. Slå på krossade tomater och halvfyll burkarna med vatten som du sköljer ur dem med och slår i grytan (alltså en burk vatten). Smaka av med salt, peppar och persillade.
  • Skiva och skär falukorven till stavar och stek den med lite svartpeppar. Blanda med grytan eller servera vid sidan av.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.