Korvish med kålish och relish

Vardagsmat när den är som bäst

Om någon skulle fråga vad som är typiska vardagsingredienser för mig skulle jag nog svara kyckling, köttfärs och korv. Vi äter ofta dessa i veckorna eftersom det är enkelt, gott och går att variera på många olika vis. Vad gäller kyckling och köttfärs har det inte hänt särskilt mycket på nyhetsfronten. Jag föredrar dessutom att ha min kyckling så naturell som möjligt.

Enkel middag med korv och coleslaw

En nyhet på korvhyllan däremot är Scan Korvish – en korv där man bytt ut 55% av köttmängden mot grönsaker och ärtor. Det här passar dem som vill äta mindre kött, men ändå njuta av korv gjort på svenskt kött. Korvish passar bra som vardagsmat och är gott att variera med gröna tillbehör.

KorvishTill denna middag stekte jag på korvish i grillpanna för att få snygga ränder. Jag brukar steka korvishen rätt hårt på hög värme eftersom jag gillar när skinnet blir knaprigt och spricker lite. Anledningen är att korvinnehållet är rätt mjukt. Därför behöver man lite struktur.

Korv med grönsaker

När jag var liten fick mamma däremot alltid köpa välmalen korv. Jag tyckte det var läskigt med stora bitar av kött (och ibland av brosk), så letar man snälla korvar till sina barn är korvish perfekt.

Gott till korven är lök, senap och coleslaw. Alltså kompletterade jag receptet med en enkel coleslaw och härlig rödlöksrelish. I ugnen passade jag också på att rosta potatishalvor, samtidigt som korven steks och relishen puttrar ihop. Det här blir en riktigt härlig vardagsrätt som passar utmärkt att servera på våren och sommaren. Har man en grill kan man förstås också grilla sin korvish.

Korvish med kålish och relish

För: 4 personer

Korvish med kålish och relish

Kålish:

2 dl creme fraiche
1,5 msk skånsk senap
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
300g vitkål
1 morot

Rödlöksrelish:

2 röda lökar
2 msk farinsocker
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
salt

Övrigt:

700g småpotatis
1 hel vitlökskapsel
rapsolja
salt
2 paket korvish
1/2 påse machésallad
1/2 påse rucola
2 salladslökar
1 knippe babyplommontomater

1. Blanda creme fraiche, skånsk senap och kryddor i en skå. Hyvla vitkålen till tunna strimlor med en osthyvel. Riv moroten. Blanda råkosten med såsen och ställ svalt.

2. Halvera och skiva rödlökarna. Fräs upp olja i en kastrull och ha ner löken. Låt den mjukna långsamt och rör om då och så. Ha ner farinsocker, rödvinsvinäger och vatten. Låt allt puttra ihop till en simmig relish under cirka 5-10 minuter. Smaka av med en nypa salt.

3. Gnugga potatisarna rena men behåll gärna skal. Halvera potatisen och halvera vitlöken rakt igenom. Häll olja i en ugnsfast form och ha ner potatisen. Skaka runt potatisen så att den får olja på sig runt om. Salta och lägg ner vitlöken. Ställ in i 225°C i 30 minuter.

4. Stek korvishen i en grillpanna så den får snygga ränder. Servera med sallad, skivad salladslök och babyplommontomater.

Receptet är ett samarbete med Scan.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.