Korv- och rödbetspaj

Laga god paj till jul

Har ni börjat känna av julstressen än? För egen del har jag äntligen börjat varva ner. Först blev jag uppstressad när jag blev arbetslös och skulle söka jobb och hela tiden springa på en massa saker. Innan dess var jag ständigt uppstressad för att jag alltid jobbade – vilket jag insåg när jag blev arbetslös. Nu tänker jag bara ha jul och ta det lugnt.

Snabblagat, enkelt och gott

Vill man ta det lugnt är det skönt med snabblagad mat som inte kräver så stor ansträngning. Den här pajen är både lättlagad och härligt julinspirerad. Köper man färdig deg går det dessutom ännu snabbare. Vi har alltid rödbetssallad och korv på vårt julbord, därför blir den här som ett minijulbord i pajformat.

Korvpaj med rödbetor

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Korvpaj med rödbetor

Fyllning
4 stora rödbetor
400g tunn korv

Pajskal:
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1,5 dl mjölk

Stanning:
3 ägg
3 dl grädde
1 msk skånsk senap
salt, peppar, oregano

1. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka i saltat vatten ca 25-30 minuter.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop mjölet med smöret och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan sitt en slät deg. Kavla ut degen och placera över den pajformen. Platta ner degen i formen och förgrädda sedan i 6 minuter i 200°.

3. Slå av vattnet från rödbetorna och ha ner dem i pajskalet. Skiva upp korv i lika långa bitar som pajformen är hög. Ställ ner korvbitarna mellan rödbetsbitarna med snittytan uppåt. Vispa ihop ägg, grädde och senap tillsammans med kryddor. Slå stannigen över och grädda pajen i 225° i 20 minuter. Servera tillsammans med en sallad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.