Korvstroganoffish

Korvstroganoff på nytt vis

Jag tycker väldigt mycket om korv. Skulle någon be mig ta med en råvara till en öde ö skulle det troligtvis bli korv. När man pratar om korv tänkte folk ofta på korv med bröd – men tänk så mycket annat man kan göra med korv.

När jag var liten brukade min mamma göra korvstroganoff. Jag tyckte faktiskt inte om det och har troligtvis bara ätit det en gång i mitt vuxna liv. Anledningen? Jag tycker det är en ganska trist rätt, och som liten tyckte jag dessutom att det var lite för surt. Som tur är förändras smaken – för korvstroganoff är himla enkelt att göra – och man kan ju hotta upp den.

När jag gjorde det här receptet tänkte jag först göra en uppdaterad version med sånt jag tycker om i maten. Sedan bestämde jag mig för att ha de roliga ingredienserna vid sidan av. Istället var det korven som fick nytt liv… nytt, grönt liv.

Recept med Korvish

Du kanske har sett att många butiker och producenter har börjat med korv där man ersatt halva innehållet med grönsaker och bönor. Vill man äta en mindre mängd kött är det här ett bra sätt att börja. Det är nämligen inte helt lätt att laga mer köttfritt om man inte vet i vilken ände man ska börja. När man tänker köttfritt och vegetariskt säger många att de gärna skulle hänga på. Däremot tappar de lusten om de måste laga maten själva. Man vet helt enkelt inte vad man ska laga. Har man dessutom kinkiga barn där hemma är det kanske inte helt lätt att välja en grönare livsstil.

Köttfritt och vegetariskt

Scan korvishI Landleys kök hittar du massor av köttfria recept. Det är nämligen inte svårt att äta vegetariskt lite oftare om man får tips och inspiration. Men, innan vi går händelserna i förväg skulle vi först prova en klassisk vardagsrätt med lite mindre kött – nämligen denna Korvstroganoffish.

Vad sjutton är då Korvstroganoffish? Ja det är en korvstrognoff med korvish – Scans nya korv-produkt med 55% grönsaker och ärtor.

Enkelt vardagsmat

De där goda tillbehören jag talade om tidigare består av en härlig sallad med röd paprika, kikärtor och rostade solrosfrön. De rostade solrosfröna sätter verkligen piff på det hela och adderar en struktur som passar bra till korven. Jag har både creme fraiche och grädde i min stroganoff. Då får man en härlig syra och rund smak. Ja, det kan ju låta konstigt när jag som barn tyckte den var för sur.

Fetthalten på grädde och creme fraiche väljer man själv. Jag förespråkar dock att välja så äkta produkter som möjligt, utan extra tillsatser som gör dem tjockare – alltså 40%-ig grädde och 30%-ig creme fraiche. Vill du ha en lägre fetthalt kan du byta lite av grädde och creme fraiche mot mjölk eller till och med vatten. Mycket sås ska det i alla fall vara. Låt den puttra ett tag så blir den lite tjockare och fäster bättre på tillbehören. Servera med matvete, ris, quinoa eller potatis – du väljer själv beroende på vad du är sugen på.

Korvstroganoffish

För: 4 personer

Korvstroganoffish

Korvstroganoffish:

2 stora gula lökar
2 paket korvish
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 röd chilifrukt
salt, svartpeppar

Sallad:

1 burk kikärtor
45g småbladig sallad (ex babyspenat)
1/2 röd paprika
0,5 dl solrosfrön

Tillbehör:

matvete, ris eller potatis

1. Hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och låt löken mjukna i den på mediumvärme. Skär korvisharna i fyra delar och ha ner i stekpannan. Dra upp värmen och stek till de fått färg.

2. Rör i tomatpuré, grädde, mjölk och creme fraiche. Hacka röd chilifrukt och ha i. Låt allt puttra ihop ett par minuter.

3. Skölj kikärtor och blanda med sallad och tärnad paprika. Rosta solrosfröna i en kastrull med lite olja och salt så de får färg. Strössla över salladen. Servera med matvete, ris eller potatis.

Receptet är ett samarbete med Scan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.