Kotletter med ljummen spenatsallad, aprikoser, fetaost och betor

Mat med råvaror från egna odlingarna

Jag älskar att laga mat med ingredienser från de egna odlingarna. Jag odlar en massa olika saker i mina 27 olika odlingslådor, så det finns så klart lite att välja på. Några av de saker som jag gärna gör lite finare rätter av är betor och fänkål. Jag odlar både polkabetor, gulbetor och avlånga rödbetor. Jag odlar också fänkål som blev riktigt fin och bra i år. Föregående år har den troligtvis fått komma ut lite för tidigt ur barnkammaren och istället bara vuxit på höjden.

I denna rätt bestående av kotletter med ljummen spenatsallad, aprikoser, fetaost och betorr använder jag egen fänkål och egna betor. Då smakar det ju så himla mycket godare. Självklart måste man inte odla själv för att kunna laga denna middagsrätt, det går ju lika bra att går till butiken eller bondens marknad för att få tag i dessa ingredienser.

Festlig husman när den är som bäst

För att göra denna rätt rör jag först ihop ajvar, den röra paprikasåsen som man kan köpa på burk, tillsammans med rumsvarmt smör. Detta rullar jag ihop till en korv och lägger i frysen. Det är bra om smöret inte är helt fryst utan fortfarande är lite semimjukt. Jag förbereder också citrondressingen. Man kan även förbereda salladen och värma på så den är ljummen. Kotletterna blir dock godast om de är nystekta.

Servera denna rätt med ett glas vin till så har du en härlig och festlig helgrätt. Riktig husman, när den är som bäst helt enkelt, och definitivt ett recept som hade kunnat platsa i min nya kokbok. Håll gluggarna öppna, för den ges ut av bokförlaget Semic och kommer hösten 2024.

» Här hittar du fler recept på festlig husman

Kotletter med ljummen spenatsallad, aprikoser, fetaost och betor

Kotletter med ljummen spenatsallad, aprikoser, fetaost och betor

För: 4 personer

Ajvarsmör:

2 msk ajvar
100g smör, rumsvarmt

Citrondressing:

2 msk citronsaft
2 msk kallpressad rapsolja
salt

Grönsaker och feta:

1 kg rödbetor
12 torkade aprikoser
150g fänkål (ca 1/2 fänkålshuvud)
200g babyspenat
olivolja att steka i
150g fetaost
salt, svartpeppar

Smörstekta fläskkotletter:

4 fläskkotletter med ben
smör att steka i
salt, svartpeppar, vitlökspulver

  • Rör ihop ajvar med rumsvarmt smör och en nypa salt. Lägg blandningen på en bit plastfolie och rulla ihop till en korv. Lägg i frysen 1 timme.
  • Rör ihop citronsaft med olja och en nypa salt.
  • Koka rödbetorna hela i saltat vatten i 35–40 minuter, eller tills de är mjukna. Gnid av skalen och skär rödbetorna till klyftor.
  • Strimla fänkålen tunt. Värm olja i en stekpanna och lägg i spenat och fänkål på låg värme. Vänd runt den några minuter tills det mjuknat och salta ett varv. Ställ pannan åt sidan.
  • Skiva de torkade aprikoserna. Bryt fetaosten i mindre bitar.
  • Klipp några snitt in i fettkappan på kotletterna och stek dem i smör tills de är genomlagade (cirka 60°C i innertemperatur). Ös med smöret under stekningen och krydda på slutet med salt, svartpeppar och vitlökspulver.
  • Lägg spenat och fänkål på tallrikar. Fördela ut rödbetor, aprikoser och fetaost. Ringla över dressingen och lägg på kotletterna (för enkelhetens skull kan man skiva dem och skära bort benet innan de läggs på). Toppa med ajvarsmör.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.