Köttbullar med dragon, potatismos och krämig kålsallad

Annorlunda köttbullar med mos

Ibland får man till såna där riktiga fullträffar när det kommer till recept. Det här är en riktigt vardags-fullträff som lyfter vardagsmaten några snäpp. Det är nämligen ett helt vanligt recept som har fått en extra knuff av goda smaker och tillbehör.

Själva köttbullarna smaksätts med dragon. Jag gör dem helst med färsk dragon. Detta hittar man i kruka bland kryddörterna i butik. Har man inte tillgång till färsk dragon kan man ta eller fryst eller torkad dragon. Dock får man tänka på att den frysta sjunker ihop mer. Samma gäller för den torkade som man också får ta mindre av – cirka 2 matskedar är lagom. Välj glutenfritt ströbröd till köttbullarna så blir hela rätten glutenfri.

Snabbfixad coleslaw på nolltid

När jag skulle göra dessa köttbullar med dragon, potatismos och krämig kålsallad kom jag på rätt sent att jag skulle göra en coleslaw – alltså kålsalladen. Som alla coleslaw-älskare där ute känner till blir en coleslaw bara bättre ju längre den får stå. Den ska också innehålla morot, majonnäs och lök. Denna gång blev det en supersimpel kålsallad, och i brist på tid att låta den gojsa till sig valde jag att snabbförvälla kålen. Alltså kokade jag upp saltat vatten, hade den den strimlade vitkålen och låt den småputtra i 3 minuter. Sedan kylde jag den och kramade ur överflödigt vatten. Det blev väldigt gott och passade riktigt bra till maten.

Potatismos av fast potatis

Hemmagjort, krämigt potatismos och tips på goda smaksättningarTill det hela serverade jag ett krämig potatismos som jag gjorde av fast potatis. Tro det eller ej, men det går att göra ett bra potatismos av fast potatis. Som bekant innehåller fast potatis mindre torrsubstans än mjölig potatis. När man då gör mos av fast potatis kan det lätt bli som klister. I alla fall om man bearbetar det för mycket.

När jag skulle göra denna rätt hade jag bara fast potatis hemma. Jag orkade inte gå och köpa mjölig potatis och bestämde mig helt enkelt för att prova ett lite annorlunda sätt att göra mos på.

I vanliga fall brukar jag skala och halvera potatisen. Sedan kokar jag den och mosar med en potatismosare. Denna gång skalade jag och tärna potatisen smått – i ungefär 5-10 millimeterskuber. Kuberna kokade jag som vanligt i saltat vatten. Vattnet slogs av och sedan mosade jag potatisen väldigt hastigt, typ 3-4 mosningar, med en potatismosare. Mjölk och kryddor åkte i, sedan rörde jag några få varv. Hemligheten var alltså att först tärna potatisen så den på egen hand blev mindre, och att sedan i vanlig ordning bearbeta moset så lite som möjligt. Moset blev precis som ett gammalt hederligt mos av mjölig potatis. Riktigt bra helt enkelt. Självklart kan du göra receptet nedan med mjölig potatis om du önskar. Då behöver du inte tärna potatisen utan bara skära den till kvartar. Den som vill äta köttfritt kan enkelt byta köttbullarna mot falafel eller vegobullar.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Köttbullar med dragon, potatismos och krämig kålsallad

För: 4 personer

Köttbullar med dragon, potatismos och krämig kålsallad

Köttbullar med dragon:

1/2 gul lök
0,5 dl hackad färsk dragon
1 dl ströbröd
1 ägg
salt, peppar
500g nötfärs
träspett

Krämig kålsallad:

400g vitkål
2 dl creme fraiche
salt, peppar, persillade

Potatismos:

1,2 kg potatis (fast sort)
1-1,5 dl mjölk
salt, peppar, persillade

  • Finhacka gul lök och hacka dragon. Blanda ströbröd och ägg med den gula löken, dragonen samt salt och peppar i en bunke och låt det svälla i 10 minuter. Blanda sedan med färsen. Bearbeta färsen så lite som möjligt. Forma färsen till ganska stora köttbullar och stek dem i smör i en stekpanna. Trä upp på spett när de är färdigstekta (valfritt).
  • Strimla vitkål. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner kålen. Låt koka i 3 minuter. Slå av kålen i ett durkslag och spola det i kallt vatten. Krama ur allt vatten – krama ordentligt. Blanda kålen med creme fraiche och smaka av med salt, peppar och persillade.
  • Skala och tärna potatisen smått. Koka i saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet och mosa cirka 3 gånger med en potatismosare. Värm mjölken, förslagsvis i micron. Slå i mjölk och ha ner kryddor. Rör moset hastigt med en sked så allt blandas.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.