Köttbullar med polenta och matig linssallad

Annorlunda vardagsmat

Ju mer intresserad man blir av matlagning, desto roligare är det att testa nya saker och experimentera. En del kan tycka det är överkurs att ha en köttkvarn, men ni skulle bara veta hur roligt det är att mala köttet hemma.

Rapsbullar med polenta och svarta sesamfrönFörst och främst får man nya valmöjligheter att mala den köttdetalj man vill. Många gånger blir det också billigare än att köpa färdig färs. Det viktigaste av allt är dock att man vet exakt vad som hamnar där i. Man kan ansa köttet om man vill ha i mindre fett och välja riktigt sjyssta detaljer när man vill lyxa till det hela. Har man en köttkvarn med korvhorn kan man dessutom göra egen korv vilket både är roligt – och inte att förglömma hur mycket det imponerar på dem man bjuder på de hemmagjorda korvarna.

Glutenfrita köttbullar

Till dessa köttbullar som är gjorda av rapsgris, malde jag färsen till själv. Fläskfärsen blandas sedan med polenta vilket är helt glutenfritt – polenta kommer nämligen från majskornets kärna. Vill man ha en liten rolig tvist på vardagsmaten är detta ett roligt recept att testa. I vanlig ordning är det lättlagat – för man kan ju faktiskt köpa färdigmalen färs – och tillsammans med den matiga salladen av vitkål, bönor och linser, får man i sig allt kroppen vill ha.

Köttbullar med polenta och matig linssallad

För: 4 personer

Köttbullar med polenta samt lins- och vitkålssallad

Rapsgrisbullar:

600g fläskfärs
1,5 dl polenta
1 dl svarta sesamfrön
salt, peppar

Lins- och vitkålssallad:

3 dl röda linser
200g vitkål
3 morötter
1 rött äpple
400g canellinibönor
1 dl solrosfrön
0,5 dl avokadoolja
1 msk färsk timjan
salt, peppar

Ingefärscreme:

2 dl creme fraiche
1 msk honung
1 msk färsk riven ingefära
salt

1. Blanda fläskfärsen med polenta, svarta sesamfrön och kryddor. Forma till bollar och stek i smör.

2. Koka upp vatten med salt. När vattnet kokar, dra ner värmen och ha i linserna. Låt sjuda i ca 10 minuter. Tärna morötterna och ha ner i vattnet de sista 5 minuterna.

3. Finstrimla vitkål, och tärna äpple. Blanda linser med vitkål, äpple, canellinibönor och solrosfrön. Rör i avokadoolja och strössla över färsk timjan. Smaka av med salt och peppar.

4. Rör ihop creme fraiche, honung och riven ingefära. Smaka av med salt. Servera såsen till.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.