Köttbullar med tagliatelle i mustig tomatsås

Mat för barn och familjer

Sedan en tid tillbaka finns nu en ny kategori här i bloggen som jag har valt att kalla Familjemat för barnfamiljer. När allt kommer till kritan kan barn vara kräsna när det kommer till mat. Tro mig, jag vet det eftersom jag själv var lite knepig i maten när jag var liten. Att laga en enkel middag till hela familjen är inte alltid så lätt, men med lite fantasi och alternativa ingredienser att byta mot kan man laga god mat som passar både för barn och vuxna. I denna kategori samlar jag populär mat till barn som förhoppningsvis ska inspirera kvällens middag – som dessa köttbullar med tagliatelle i mustig tomatsås.

Klassiska Julköttbullar Hur gör man maten roligare?

När jag var liten var jag som sagt lite knepig i maten. Min mamma kunder fråga vad jag ville äta och jag inte var sugen på något. Då var det hopplöst att hitta på något. För att göra ätandet roligare brukade min pappa skoja till maten.

Jag minns specifikt en rätt som han gjorde med fiskpinnar. I de stekta fiskpinnarna satte han en tandpetare som han trädde genom en tunn morotsremsa som han skalat loss med en potatisskalare. Fiskpinnarna skulle helt enkelt föreställa små segelbåtar som seglade runt i sås-havet mellan ris-öarna som han gjorde med en liten skål och portionerade ut på tallriken. Uppfinningsrikt! Än idag skojar pappa till maten även om ingredienserna må vara annorlunda. Alla pappas recept hittar du här.

Barn kan som sagt vara lite knepiga när det kommer till mat. För det mesta brukar det vara någon ingrediens som inte gillas. Som liten gillade i alla fall jag pasta. Än idag brukar jag ha riven morot i mina köttfärssåser eftersom det gör dem mustiga och fylliga. Då behöver man inte heller ha i den där lilla nypan socker som rundar av tomaterna – morötterna är ju söta. Att ha rivna morötter i pastasåsen är också ett fiffigt vis att få i barnen lite fibrer och vitaminer.

Snabblagad vardagsmat

Denna rätt bestående av köttbullar med tagliatelle i mustig tomatsås brukar gå hem hos många barn (men ja, alla barn är olika). Istället för att ha köttfärs i såsen kommer proteinet i köttbulleform. Köttbullarna kan man göra själv, eller för enkelhetens skull köpas färdiga. Då går maten snabbt att laga. Gillar inte ungarna kalamataoliver skippar man dem. Jag tycker det är gott med parmesanost till, men denna kan bytas mot en mildare ost som man river över. Alla barn gillar inte lök. Hacka den då riktigt fint och stek den riktigt mjuk – eller använd lökpulver.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Köttbullar med tagliatelle i mustig tomatsås

För: 4 personer

Köttbullar med tagliatelle i mustig tomatsås

Köttbullar i tomatsås:

1 stor gul lök
1 burk hela champinjoner (á 390g)
2 morötter
650g köttbullar
1 burk krossade tomater (400g)
0,5 dl tomatpuré
1 citron
2 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
salt, peppar, chilipulver
1 dl kalamataoliver

Tillbehör:

500g tagliatelle
75g parmesanost
bröd

  • Smält smör i en stekpanna och ha ner hackad lök, champinjoner och morötter. Halvera champinjonerna om de är stora. Stek 5 minuter under omrörning och ha sedan ner köttbullarna (halvera dem eventuellt innan du har ner dem i stekpannan). Stek tills de fått fin färg, slå sedan på krossade tomater, tomatpuré och riv i skalet från citronen. Smula i de torkade örterna och smaka av med salt, peppar och lite chilipulver efter behag. Avsluta med oliverna.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Servera med riven parmesanost och bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.