Köttbullegryta med bönor och korv

Recept på vardagsmat

En av mina absoluta favoriträtter är klassikern Falukorvsgryta med bönor. Det är sällan jag lagar maträtter flera gånger, men det här är ett av undantagen. Denna falukorvsgryta är enkel att laga och går fort, något som är A och O när man har lite ork i veckorna och vill att det ska gå fort.

Gryta med köttbullar

För att variera det hela bestämde vi oss för att laga en ny variant på denna goda gryta – Köttbullegryta med bönor och korv. Matbutiken hade extrapris på svensk nötfärs så istället bestämde vi oss för att göra grytan med köttbullar. När jag gjorde denna rätt tog jag bara färsen och blandade utan ägg, dock tycker jag att de blir lite för kompakta så jag rekommenderar att man blandar med ett ägg.

Så lagar du enklare vardagsmat

I veckorna lagar vi alltid stora omgångar med mat så det ska bli rester till dagen efter. För att variera det hela blandade vi upp grytan med stekt, kryddig korv till andra dagen. På det här viset kan man alltså ge maten nytt liv samtidigt som man sparar tid och energi. Vill du läsa mer om hur man lagar enklare vardagsmat och får tiden att räcka till i veckorna? Läs mitt gästinlägg hos FamilyYoga där du får med handfasta tips, och recept på mina fem vardagsfavoriter.

Köttbullegryta med bönor och korv

För: 8 personer

Köttbullegryta med bönor och korv

1 kg nötfärs
1 ägg
salt, peppar, vitlökspulver

1 stor lök
300g kryddig korv
2 stora morötter
1 buljongtärning
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
2 frp krossade tomater (á 400-500g)
2 msk skånsk senap
2 msk äppelcidervinäger
3 msk lingonsylt
1,5 dl gröna oliver

1. Rör ihop köttfärs med ägg och kryddor. Forma till köttbullar och stek dem så de får yta – se dock till att de inte blir genomstekta, då blir de torra i grytan.

2. Låt hackad gul lök mjukna i smör i en stor gryta. Ha ner tjocka skivor av korv och låt den brynas. Blanda ner grovrivna morötter samt sköljda kikärtor och kidneybönor. Slå på de krossade tomaterna och smaka av med skånsk senap, äppelcidervinäger och lingonsylt. Avsluta med att ha ner gröna oliver. Låt det puttra ihop cirka 10 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.