Köttfärsfräs med ris

Vardagsmat med köttfärs

På sistone har det pratats en del om det faktum att det finns arsenik i ris. Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp i riset via jorden eller vattnet man vattnar med. Eftersom detta ämne finns naturligt i jorden går det inte att påverka arsenik-halten genom att odla ekologiskt. Det gör alltså inte någon skillnad om man köper ekologiskt ris eller ej.

Vilket ris innehåller mest arsenik?

Fullkornsris innehåller ofta mer arsenik än vitt ris eftersom arsenik framför allt samlas i risets skal. Det är alltså lite mindre arsenik i jasminris och basmatiris än i andra rissorter eftersom skalet är borttaget på dessa sorter. Enligt tester visade det sig också att det ris som innehåller minst arsenik är vitt basmatiris från Kalifornien, Indien eller Pakistan.

Eftersom jag sällan äter ris då jag undviker snabba kolhydrater hade jag missat hela den här diskussionen. Jag älskar verkligen ris, men ibland kan det bli för mycket av det goda. När jag gjorde den här rätten hade jag fått en påse basmatiris från Indiska av en god vän. Jag visste inte ens att Indiska sålde mat utan brukar mest botanisera bland deras fina skålar och ljuslyktor. Vännen ifråga berättade i alla fall att det här riser kom ifrån ett område med låga halter arsenik.

Enkelt och snabblagat

Det här riset sällskapar med en god fräs av köttfärs. Jag ville göra något enkelt och passade på att ha lite frystömning. Det hela blandades till en snabblagad maträtt med korv och frysta grönsaker. Vill man inte ha ris till går det bra att äta den precis som den är eller med kokt potatis. Man kan också servera den med couccous, hirs eller quinoa.

» Fler rätter med köttfärs hittar du här

Köttfärsfräs med ris

För: 4 personer

Köttfärsfräs med ris

1 gul lök
1 röd lök
4 vitlöksklyftor
600g nötfärs
4 morötter
5 dl frysta ärtor, majs och paprika
300g kabanoss
3 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

Tillbehör:
ris eller kokt potatis

1. Hacka gul lök och röd lök. Fräs upp smör i en stekpanna med höga kanter och ha ner den hackade löken. Låt den mjukna på mediumvärme och pressa sedan i vitlöken. Ha ner köttfärsen och stek den med löken så den får färg.

2. Hacka morötter och tina frysta ärtor, majs och paprika. Skiva kabanossen. Ha ner allt i stekpannan. Slå på vatten och och låt det stekas ihop cirka 10 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor. Servera med ris eller kokt potatis.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.