Köttfärsgratäng med julens rester

Så får man maten att hålla längre

Att laga mat på rester har alltid legat mig varmt om hjärtat. Alldeles för mycket slängs i onödan så ser man snabbt till att få in maten i kylen förlänger man hållbarheten väsentligt. Det allra bästa tipset när det kommer till förvaring av rester är att införskaffa en vacuum-maskin. En vacuum-maskin är en utmärkt investering och kostar några hundralappar beroende på vilken modell man köper.

Den tar heller inte mycket plats vilket också är en fördel. Fördelen med att vacuumförpacka maten är att luften sugs ur både påse och råvara vilket gör att den ligger helt lufttätt. Inga bakterier kan tränga in i påsen och på så vis förlänger man livslängden på maten.

Recept på rester av julmaten

Intressant kuriosa är att öppnad köttfärs rekommenderas att användas inom någon dag. Vid en filminspelning jag gjorde nyligen blandade jag köttfärs med olika ingredienser – och sedan blev färsen ståendes framme någon timme. Först tänkte jag kasta den, men för att rädda den bestämde jag mig för att vacuumförpackade den och lägga in i kylen. Dels var alltså färsen blandad och dels hade den nu legat framme för länge. Däremot hade jag haft plasthandskar på.

Varför ska man ha en vacuummaskin?

En vecka senare lagade jag mat på färsen och tänkte att nu blir vi säkert sjuka. Men vi klarade oss galant och åt av den i flera dagar efteråt. Det här är förstås inget jag rekommenderar, men det är ändå intressant att se hur bra färsen höll tack vare plasthandskar och vacuumförpackning.

Jag använder en Food Sealer Prestige från OBH Nordica. Den kostar cirka 900 kronor och till det behöver man också köpa vacuumpåsar i olika storlekar.

Gratäng med julrester

Men nog om vacuummaskiner och mer om enkla recept. Den här gratängen gör med rester från jubordet – det vill säga grönkål, brysselkål, mandel och edamerost. Den går snabbt att göra och sköter sig självt i ugnen. Hur bra som helst!

» Fler tips på hur man förvarar och tar tillvara på julens rester hittar du här.

Köttfärsgratäng med julens rester

För: 6-8 personer

Köttfärsgratäng med julens rester

500g brysselkål
1 msk grönsaksbuljong (ex Herbaria Bella buljong)
1 gul lök
100g grönkål
1 tsk äppelcidervinäger
3 dl vispgrädde
5 ägg
1 dl mandelflarn
1kg nötfärs
2 dl riven ost (ex edamerost)
vitlökspulver, rökt paprikapulver, oregano
salt, svartpeppar

1. Ansa fula blad från brysselkålen. Halvera brysselkålen och förkoka dem i vatten med buljong i cirka 7 minuter.

2. Hacka gul lök och grönkål var för sig. Fräs upp en stekpanna med smör och stek på löken. När den börjar mjukna, ha ner den hackade grönkålen och låt den fräsa med någon minut. Salta ett varv och avsluta med att slå på en skvätt vinäger.

3. Slå vattnet av brysselkålen och fördela ut dem i en ugnsfast form. Fördela ut lök och grönkål ovanpå. Vispa ihop ägg och grädde med kryddorna. Slå över stanningen och strössla sedan ut mandelflarn. Blanda köttfärsen med kryddor och lägg sedan ut den ovanpå det övriga i formen. Platta till färsen och ställ sedan in i 25 minuter i 225°. Tag ut formen och strössla över riven ost. Dra ner värmen till 200°C och ställ in ytterligare 10 minuter. Servera med en sallad.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.