Köttfärsgryta med rotsaker

Mättande och gott med rotsaker

Här i matbloggen Landleys kök hittar du god helgmat såväl som enkel och snabblagade vardagsmiddagar med knorr. Jag gillar att enkelhet kan ta sig olika utryck och ändå bli till roliga maträtter som alla kan tycka om. Mycket av det jag lagar är också glutenfritt – vi behöver trots allt inte allt det vita mjöl vi stoppa i oss i form av pasta och bröd.

I början försökte jag slå knut på mig själv med mina recept. Det var långa innehållslistor och onödiga steg, men under åren har jag förstått hur lite tid och energi folk faktiskt har att lägga på sin matlagning.

Enkla recept med knorr

Vi matbloggare kan ibland uppfattas som överambitiösa då vi lagar allt från scratch och väljer rätt råvaror. Sanningen är att vi också har dagar då vi är trötta och bara vill svänga ihop något enkelt. Men, istället för att micra fiskpinnar och halvfabricerat pulvermos vill jag här i Landleys kök visa att man enkelt kan laga en god och hälsosam middag.

Idag driver jag inte bara en av Sveriges största matloggar utan också mitt egna företag där jag arbetar som fotograf, skribent, designer och utvecklare. Om det är något jag har lärt mig om både matlagning och att driva företag är att det bästa blir till när det skapas med hjärtat. Känns det bra, blir det bra!

» Fler recept på enkel vardagsmat hittar du här

Denna köttfärsgryta med rotsaker är en enkel goding som har sitt ursprung i en frys- och kålskåpstömning. Jag vet inte hur det är med er, men hemma hos oss stuvar vi ofta in saker i frysen som vi sedan glömmer bort. Vi har en stor frys så det är tyvärr alldeles för lätt hänt. Min sambo är dessutom ett proffs på att pilla in färdiglagade saker utan vare sig innehåll eller tillagningsdatum på locket. Det är alltid lika spännande att tina det okända innehållet…

Enkel vardagsmat med köttfärs

I denna enkla vardagsrätt kan man byta innehåller mot det man har hemma. Har man till exempel röd lök hemma kan man byta den gula löken mot det. Har man andra rotsaker tar man det. Exempelvis kan polkabetorna bytas mot enbart rödbetor eller mot rotselleri. Tänk dock på att om du tar rödbetor bör de kokas för sig. Annars blir hela grytan röd och rätt oinspirerande.

» Fler recept med köttfärs hittar du här

Köttfärsgryta med rotsaker

För: 6 personer

Köttfärsgryta med rotsaker

Köttfärsgryta med rotsaker:

5 morötter
2 palsternackor
500g polkabetor
1,5 liter vatten
400g pumpa
3 stänger blekselleri
500g rödbetor
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 kg blandfärs
salt, peppar, spiskummin, malen koriander, oregano, chilipulver
100g grönkål

Tillbehör:

färsk koriander
créme fraiche

1. Skala och skär morötter, palsternackor och polkabetor till mindre bitar. Ha ner i en gryta tillsammans med vatten och koka cirka 10 minuter. Skala och skär pumpan till bitar. Skiva sellerin. Ha ner i grytan.

2. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka i en separat kastrull i 20 minuter. Slå av vattnet och ha ner rödbetorna till sist i grytan, annars färgar de hela grytan röd.

3. Stek hackad lök och vitlök i smör i en stekpanna. Ös över i grytan. Bryn köttfärsen i stekpannan och ös över i grytan. Skölj och skär grönkål till centimeterlånga bitar. Stek i smör med en skvätt vinäger och ös över i grytan. Låt allt puttra under lock i cirka 10 minuter. Servera med färsk koriander och créme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.