Köttfärsgryta med bönor, linssallad och ris

Vardagsmat med köttfärs

När vi ska äta kött hemma hos oss blir det oftast köttfärs, korv eller kyckling på vardagarna. När jag pratat med andra säger de precis samma sak. Köttbiten åker oftast fram på helgen, och då ska det vara en bit av svenskt ursprung. Att ha ett paket köttfärs infryst därhemma är både smidigt och enkelt. Jag fryser naturligtvis in min köttfärs på detta smarta vis så går den fort att tina.

Serveringstips

Denna köttfärsgryta med bönor, linssallad och ris är en smakrik rätt med massor av nyttigheter. Black Eye-bönorna är dekorativa och sätter lite extra piff på maten utseendemässigt. Min personliga uppfattning är att Black Eye-bönor har en lite nötigare smak som påminner lite om smaken på ärtskott. Får man inte tag i Black Eye-bönor kan man naturligtvis byta mot cannellini-bönor eller vanliga vita bönor – dock inte i tomatsås.

Vill man inte äta kött kan man byta köttfärsen mot en burk kidneybönor. Eftersom denna rätt även serveras en linssallad som både innehåller linser och kikärtor får man i sig både fibrer och mineraler från växtriket. Tycker man att det blir för många tillbehör kan man naturligtvis skippa linssalladen och bara servera köttfärsgrytan med ris och en vanlig grönsallad.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Köttfärsgryta med linssallad, ris och fried beans

För: 4 personer

Köttfärsgryta med bönor, linssallad och ris

Köttfärsgryta:

2 dl torkade Black Eye-bönor eller 2 burkar kokta Black Eye-bönor
1 gul lök
600g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk ancho chilipulver
2 tsk malen koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

Linssallad:

2 dl puylinser
1 tetra kikärtor
1 röd lök
1 broccolihuvud
6 bitar soltorkade tomater
1 dl solrosfrön
1 knippe bladpersilja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris

  • Blötlägg bönorna i minst 12 timmar i 1 liter vatten om du använder torkade. Skölj bönorna och sjud dem i 1 liter nytt, saltat vatten i cirka 30-40 minuter. Hoppa över detta steg om du använder färdigkokta Black Eye-bönor på burk.
  • Hacka gul lök och låt den mjukna i lite olja i en stekpanna. Ha sedan ner köttfärsen och stek så den får färg. Ha i de kokta, sköljda bönorna och pressa i en vitlöksklyfta. Slå på krossade tomater, vatten och olja och ha i alla kryddor. Blanda och låt allt puttra i cirka 10-15 minuter.
  • Sjud linserna i saltat vatten i cirka 25 minuter. Blanda linserna med sköljda kikärtor, hackad röd lök, strimlade soltorkade tomater och solrosfrön. Klipp i persilja och smaka av med balsamvinäger, salt och peppar. Servera med kokt ris.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.