Köttfärsjärpar med linssallad och tomat- och vitlökssås

Enkel mat till vardag och helg

Dags att ladda upp med köttfärsjärpar med linssallad och tomat- och vitlökssås. Känns det ändå inte lite bra att komma in i gamla rutiner igen? Visst är det skönt med semester, ledighet och slöa dagar där man kan göra precis vad man vill. Och visst, jag ska inte sticka under stol med att jag gillar att kunna trava ner till stranden och ta ett bad, tända grillen i kvällssolen och avnjuta ett glas kylt bubbel innan middagen. Det är å andra sidan allt det här slöandet, bubblandet och slarvandet med maten som gör att det känns skönt att komma tillbaka i det vanliga. Att komma igång med träningen och äta enkel och smidig vardagsmat som går lätt att hjälpas åt att laga.

Jag baserar gärna mina måltider på någon form av protein (oftast animaliskt), en matig sallad och till det en sås. När det blir rester över – vilket det också alltid blir eftersom vi lagar för fler än två personer – kan man kombinera resterna dagarna efter i olika konstellationer. Visst älskar jag att laga mat, men ibland har man bara inte orken och energin.

Till grill, ugn eller stekpanna

Dessa köttfärsjärpar med linssallad och tomat- och vitlökssås passar fint i veckan såväl som till helgen. Man kan grilla eller steka järparna, men de går också bra att laga i ugnen. Själva salladen är en matig variant med linser, frön och kikärtor så man blir mätt och belåten. De ätliga blommorna är förstås inte nödvändiga, men det blir himla tjusigt att dekorera med. Använd de som finns i säsong just nu. Här kan du läsa mer om ätliga blommor.

Det här är verkligen en skön rätt som passar under hela sommaren och hösten. Allt kan förberedas – sallad och sås kan fixas i förväg medan järparna kan blandas och rullas för att få ligga i kylen tills det är dags att grilla. Hur smidigt som helst. Sånt gillar jag.

Köttfärsjärpar med linssallad och tomat- och vitlökssås

För: 4 personer

Köttfärsjärpar med linssallad och tomat- och vitlökssås

Linssallad:

2 dl puylinser/små linser (torrvara)
1 dl solrosfrön
1 liter burk majs
1 tetra kikärtor
1/2 huvud romansallad eller 40g machésallad
1 dl gröna oliver med pimento
0,5 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
salt, peppar
1 knippe färsk dill och persilja
några ätliga blommor, ex tagetes och malva

Köttfärsjärpar:

2 msk tomatpuré
1 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
1 ägg
salt, peppar, korianderfrön, chiliflakes
1 dl rostad lök
800g nötfärs

Tomat- och vitlökssås:

2 vitlöksklyftor
2 tsk smör
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
salt, peppar

1. Koka upp saltat vatten. Ha ner linserna och dra ner temperaturen så det sjuder. Låt sjuda i 20 minuter. Slå av vattnet och ha ner linserna i en skål. Rosta solrosfröna med lite olja och salt i en stekpanna till de fått färg. Blanda med linserna. Stek majsen med lite smör och salt så den får yta. Ha ner i skålen tillsammans med sköljda kikärtor, sallad och oliver. Ringla över olja och balsamvinäger. Smaka av med salt, peppar och örter. Dekorera med ätliga blommor.

2. Blanda tomatpuré, ströbröd, pressad vitlök och ägg i en bunke med kryddor. Låt blandningen svälla några minuter. Blanda sist i den rostade löken och köttfärsen. Forma till avlånga rullar och grilla eller stek dessa.

3. Pressa vitlök i en kål och blanda med smör. Kör i micron på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda vitlöken med creme fraiche och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.

Rekommenderat vin till: Grande Recolte (75286) 109:-

Köttfärsjärpar med linssallad och tomat- och vitlökssås är enkel och god mat som passar både till vardags och helg.