Köttfärsjärpar med ugnsbakade rödbetor och sötpotatis med fetaost

Enkel och god mat till vardag och helg

Alltså, jag säger bara – köttfärsjärpar med ugnsbakade rödbetor och sötpotatis med fetaost – aaah, så gott! Och en riktig klassiker. När jag postade bilden på denna rätt på instagram fick jag frågan om jag inte publicera receptet. Så här kommer det!

Saltrostade frönAtt laga denna middagsrätt är dessutom himla enkelt. Allt som behövs är färs och kryddor. Jag använder nötfärs men är man sugen på lammfärs tar man det. Eller fläskfärs, förstås. In i ugnen ställer man tärnade rödbetor och sötpotatis som toppas med fetaost. Sedan är det bara att röra ihop dill med crème fraiche och citronsaft. Du kan naturligtvis använda torkad eller fryst dill, men jag tycker det blir allra godas med färsk. Ett tips är att använda stjälkarna från köpe-dillen i såsen – det blir en underbart småsyrlig smak! Det går självklart bra med egenodlad dill, men se till att stjälkarna är mjuka och inte träiga. Det blir supergott!

Med färdiga tillbehör

Servera det hela med ajvar och saltrostade frön för lite knaprighet. Jag har alltid en burk med saltrostade frön i kylen att plocka fram när som helst. Eftersom både frön och nötter innehåller fetter förvaras de bäst i kylen så de inte härsknar. Svårare än så är det inte att svänga ihop en riktigt god middag!

» Här hittar du fler goda recept på vardagsmat

Köttfärsjärpar med ugnsbakade rödbetor och sötpotatis med fetaost

Köttfärsjärpar med ugnsbakade rödbetor och sötpotatis med fetaost

För: 4 personer

Dill- och citronsås:

1,5 dl crème fraiche
0,5 dl hackad, färsk dill
1 msk citronsaft
salt

Ugnsbakade rotsaker:

700g rödbetor
400g sötpotatis
salt, peppar
150g fetaost

Järpar:

600g nötfärs
1 tsk torkad timjan
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Tillbehör:

ajvar
saltrostade frön

  • Hacka dillen och rör ihop med crème fraiche och saften från citron. Smaka av med en nypa salt. Ställ såsen svalt.
  • Skala och tärna rödbetorna. Koka dem i saltat vatten i 15 minuter. Slå av vattnet. Skala och tärna sötpotatisen. Fördela ut rödbetor och sötpotatis på en plåt. Salta och peppra ett varv. Baka i 25 minuter i 225°C. Ta ut plåten och smula över fetaost. Baka i ytterligare 10 minuter, totalt 35 minuter.
  • Blanda färsen med kryddorna och forma till 8 korvar. Stek järparna i smör tills de fått fin yta. Servera med ajvar och saltrostade frön.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.