Köttfärskaka med potatismos och gräddsås

Superenkel vardagsmat

Denna köttfärskaka är en av mina lite knasigare anrättningar på sistone. Det hela började med att vi skulle göra lite kylskåpsrensning. Vi hade både fläskfärs över från att vi gjort dumplings samt ett påbörjat kålhuvud och purjolök. Först gick mina tankar till en köttfärslimpa, men med dagens elpriser är ugnen kanske inte det första man vill sparka igång. Sedan tänkte jag på pannbiffar, men det kändes lite tråkigt. Då började jag istället undra om man inte skulle kunna göra en hel kaka av köttfärs? I stekpanna? Med tanken i bakhuvudet om att det kunde bli en total katastrof bestämde jag mig ändå för att testa.

Och det blev ju hur bra som helst! Dessutom så gott och enkelt! Ner med alla ingredienser i en bunke och över i stekpannan. Inget formande, kladdande och trixande. En sak jag gillade var också att det gick åt väldigt lite färs jämfört med hur mycket man annars brukar behöva för fyra personer. Färsen blandades ju med både purjolök och kål, så man kan nästan säga att det blev 50/50 grönsaker och kött.

Köttfarskaka i stekpanna

Ett annorlunda recept med köttfärs

Denna köttfärskaka med potatismos och gräddsås har kommit att bli en återkommande favorit när det kommer till vardagsmat. Att bara ha ner de grönsaker man är sugen på, blanda en smet med färsen och sedan lägga ner det hela i stekpanna är så smidigt. Man skulle kunna säga att det är som en väldigt stor pannbiff. Räkna med att det kommer recept på fler varianter framöver.

Man kan så klart välja att servera de tillbehör man vill till köttfärskakan. Denna gång fick det bli ett krämigt potatismos och en enkel gräddsås. Vi kokade också några småträd med broccoli och kompletterade med lingonsylt. Man kan så klart koka morötter istället, eller bara göra en enkel sallad till, om man känner för det. Köttfärskakan görs bäst i en stekpanna med non stick-beläggning så den inte bränner fast. Kakan steker man först några minuter på ena sidan, stjälper över på en tallrik och föser sedan tillbaka ner i pannan. Kakan skär man sedan till tårtbitar och serverar.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Köttfärskaka med potatismos och gräddsås

Köttfärskaka med potatismos och gräddsås

För: 4 personer

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
1 tsk lökpulver
salt

Gräddsås:

3 dl grädde
1,5 tsk kinesisk soja
1 tsk lingonsylt
1 tsk majsstärkelse (maizena)
0,5 tsk persillade
svartpeppar

Köttfärskaka:

1 dl ströbröd
2 ägg
1,5 dl grädde
salt, svartpeppar
250g fläskfärs
10 cm purjolök
100g vitkål
1 vitlöksklyfta
1 tsk grillkrydda
1 krm gul curry
olja till stekning (ca 2–3 msk)

Tillbehör:

kokt broccoli
lingonsylt

  • Skala potatisen och lägg den i en kastrull med saltat vatten. Koka den i 15–20 minuter, eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk och lökpulver. Smaka av med salt. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme. Rör i vatten om du vill ha moset lösare.
  • Häll grädde, soja och lingonsylt i en kastrull. Låt det koka upp och sedan småputtra i 5 minuter. Rör under tiden ut majsstärkelsen i en matsked kallt vatten och vispa ner lite i taget i såsen tills den fått lagom tjock konsistens. Smaka av såsen med persillade och malen svartpeppar.
  • Blanda ströbröd, ägg, grädde, salt och peppar. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Strimla purjolök och vitkål tunt. Finhacka vitlöken. Blanda ner fläskfärs, purjolök, vitkål, vitlök, grillkrydda och curry i ströbrödsblandningen. Ringla olja i en kall stekpanna med non stick-beläggning. Lägg i färsen och platta ut den med en stekspade till en jämn kaka som är cirka 1–2 cm hög. Värm stekpannan till medelvärme och stek kakan några minuter till den fått yta. Skaka den lätt för att se att den är loss i botten och börjat få yta. Lägg en tallrik över pannan och vänd på allt med hjälp av ett par grythandskar så att kakan hamnar på tallriken. Stjälp tillbaka kakan med den stekta sidan uppåt och stek klart undersidan tills den fått yta.
  • Servera gärna med grönsaker och något sött tillbehör, exempelvis kokt broccoli och lingonsylt.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.