Köttfärskaka med rivna morötter, svampsås och kokt potatis

Som en extra stor pannbiff

Denna köttfärskaka med rivna morötter, svampsås och kokt potatis är som en extra stor pannbiff. Den första köttfärskakan jag gjorde blev till då jag var sugen på något enkelt i köttfärslimpe-stil. Med tanke på dagens elpriser är ugnen något många undviker att använda nu så då kom jag att tänka på att man kunde göra något liknande i en stekpanna. När man ska göra pannbiffar måste man forma små biffar, men till denna köttfärskaka har man bara ner hela köttsäfrssmeten i stekpannan och formar till en enda stor kaka. Den stekta kakan skär man sedan som en paj i lagom bitar.

När man vill äta mer grönsaker

Denna köttfärskaka blandar jag med rivna morötter. På så vis får man i sig lite mer grönsaker samt att det inte behövs lika mycket färs. Jag använder nötfärs, men det går lika bra med lammfärs eller blandfärs. Till köttfärskakan serverar jag svampsås och kokt potatis. På hösten brukar jag steka den svamp jag plockar och frysa in i påsar. På så vis har man tillgång till svamp året om. Har man inga trattkantarellerna kan de bytas mot annan svamp, ex vanliga kantareller eller champinjoner. Om du som jag brukar steka svampen på hösten och frysa in ska du ta cirka 150g stekta trattkantareller istället vikten färska enligt receptet.

God och annorlunda husman

Denna stora pannbiff är en enkel och god vardagsrätt som passar fint att laga när man är sugen på riktig husman. Såsen kan man mer fördel göra i förväg om man vill spara tid när det väl är dags att äta. Självklart kan man byta den kokta potatisen mot något annat. Exempelvis en potatisgratäng, potatismor eller mot ris.

» Här hittar du fler goda husmansrecept

Köttfärskaka med rivna morötter, svampsås och kokt potatis

Köttfärskaka med rivna morötter, svampsås och kokt potatis

För: 4 personer

Köttfärskaka:

1 dl ströbröd
2 ägg
1 dl mjölk
salt, svartpeppar
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk grillkrydda
1 gul lök
2 morötter (ca 200g)
250g nötfärs
olja till stekning (ca 2–3 msk)

Svampsås:

300g färska trattkantareller
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 tsk kinesisk soja
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk lingonsylt
salt, svartpeppar
1 msk majsstärkelse (maizena)
1 msk kallt vatten

Tillbehör:

900g fast potatis
lingonsylt
smörgåsgurka

  • Rensa och hacka svampen. Lägg den i en kastrull och stek under omrörning tills vätskan börjar koka bort. Lägg i en klick smör som får steka in. Häll i grädde, mjölk, soja, äppelcidervinäger och lingonsylt. Salta och peppra. Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten – en liten dessertgaffeln brukar vara perfekt till det. Häll majsstärkelsen i såsen och låt allt småputtra i 5 minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
  • Blanda ströbröd, ägg, mjölk och kryddor. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Finhacka löken och riv morötterna på de små hålen på ett rivjärn. Blanda ner köttfärs, lök och morötterna i ströbrödsblandningen. Ringla olja i en kall stekpanna. Var noga med att få olja i hela pannan, annars fastnar kakan lätt. Lägg i färsen och platta ut till en jämn kaka som är cirka 1–2 cm hög. Värm stekpannan till medelvärme och stek kakan några minuter tills den fått yta. Lägg en tallrik över pannan och vänd på allt med hjälp av ett par grythandskar så att kakan hamnar på tallriken. Stjälp tillbaka kakan med den stekta sidan uppåt och stek klart undersidan tills den fått yta.
  • Koka potatisen i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 15 minuter.
  • Skär köttfärskakan till fyra bitar och lägg upp på tallrikar. Servera med kokt potatis, svampsås, lingonsylt och smörgåsgurka.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.