Köttfärskakor med gräddkokt vitkål

Har du matkräsna barn där hemma? Varför inte skoja till det med lite roligare mat? När jag var liten var det tji att få i mig maten. Då kom min pappa på det smarta knepet att göra maten kul. Klassikern jag minns bäst är fiskpinnebåtarna med tandpetare som mast och en skalad morotsbit som segel. De här fiskpinnebåtarna åkte runt i sjö-såsen mellan ris-öarna. Man behöver alltså inte slå knut på sig själv, såvida man inte vill. Och visst finns det många därute som är hur uppfinningsrika som helst när det kommer till mat. Kolla exempelvis in det här instagramkontot.

Rolig mat som passar kräsna barn

Vill man göra det lite enklare för sig är olika formar att laga maten i ett bra knep. De här köttfärskakorna görs i silikonformar. Silikonformarna gör det också mycket enklare att laga eftersom innehållet inte trillar ur köttfärsen. I en stekpanna brukar mycket av innehållet åka ur när man ska vända på sina välfyllda biffar eller köttbullar.

SilikonformKöttfärs i silikonformGräddkokt vitkål

Enkel mat med köttfärs

Av receptet nedan blir det cirka 12 stycken köttfärskakor. Till den gräddkokta vitkålen använde jag ett stort vitkålshuvud som jag halverade, sedan skar jag klyftor av den ena halvan. Silikonformar kan man köpa lite varstans, men jag köper mina från H.W. Larsen i Danmark eftersom de har många formar att välja på till bra priser. Silikonformarna är bara att diska ur och det bränner inte fast en massa i dem. Jag brukar ha mina till allt ifrån kakor till pureade rotsaker och liknande. För att citera mig själv, bara fantasin sätter gränser.

Tänk på att mat i silikonformar blir mer eller mindre kokt. Vill man ha lite yta på det hela kan man korta av tillagningstiden, stjälpa ut kakorna på ett bakplåtspapper och baka klart dem i ugnen.

Hur får man får barnen att äta hälsosamt?

Alexia RahmLångt ifrån alla barn tycker om grönsaker och många skulle hellre välja pannkakor med sylt sju dagar i veckan, om de fick bestämma. I detta gästinlägg delar Alexia Rahm, licensierad kostrådgivare och personlig tränare, med mig av smarta knep som fungerat hemma i deras familj och ger tips på hur man avdramatiserar ätande och matlagningen. Läs det här.

 

Köttfärskakor med gräddkokt vitkål

För: 6-8 personer

Köttfärskakor med gräddkokt vitkål

Köttfärskakor:

1 kg nötfärs
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
2 ägg
1 liten burk majs
salt, peppar, pasta rossa, oregano

Gräddkokt vitkål:

1/2 vitkålshuvud (cirka 800g)
4 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
salt, peppar, chicken & steak
1 grön pepparfrukt

Kikärtssallad:

1 burk kikärtor
1 avocado
1 dl solrosfrön

Dillsås:

25g färsk dill
2 msk kapris
2 dl créme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver

1. Blanda köttfärs tillsammans med hackad vitlök, hackad gul lök, ägg, majs och kryddor. Tryck ner köttfärsblandningen i silikonformarna. Ställ in i ugnen i 15 minuter i 225°C.

2. Skär vitkålen till fyra klyftor. Lägg ner vitkålsklyftorna i en kastrull och slå på grädde, vatten och kryddor. Koka under lock i 15-20 minuter. Lyft ur vitkålsklyftorna med en slev. Grädden kan sparas till sås, soppa eller liknande. Skiva upp den gröna pepparfrukten och strössla över vid servering.

3. Skölj kikärtor och blanda med tärnad avocado och solrosfrön.

4. Hacka dill och kapris. Blanda med creme fraiche, äppelcidervinäger och smaka av med kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.