Köttfärslimpa med cheddar och creme fraiche

LCHF-köttfärslimpa

Jahaja, är det dags att komma i brallorna – OCH laga något lättfixat? Ja, då har du kommit helt rätt. Den här köttfärslimpan visade sig bli den godaste jag gjort och en nickande sambo tycktes hålla med. Äter du LCHF är den perfekt tack vare den mumsiga cheddarosten.

För att få en fluffigare konsistens är det i vanlig ordning lite ströbröd i (jag maler eget av torkat surdegsbröd), dock kan man lätt byta detta mot en halv deciliter mandelmjöl eller helt enkelt skippa det helt och hållet. Då blir det även glutenfritt.

Recept på veckomat

Just den här gången hade vi ganska mycket rester över sedan tidigare middagar. Ett smart trix är att paketera resterna i lådor var för sig för att sedan kunna kombinera dem som man vill dagen efter. I det här fallet hade vi rester på apelsin- och fetagratinerade rödbetor, och en annan bytta med ugnsrostade rotsaker (morot och rotselleri). Det kompletterade vi med kryddkokt broccoli.

Recepten på alla de tillbehören vi hade till finns nedan. Man kombinerar själv som man vill beroende på tid och ambitionsnivå. Man kan förstås också göra rödbetorna tillsammans med rotselleri och moroten. Välj och vraka – hoppas det ska smaka.

» Fler recept på veckomat hittar du här

Ugnsrostade rotsakerKryddig broccoliApelsin- och fetagratinerade rödbetor

Köttfärslimpa med cheddar och creme fraiche

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Köttfärslimpa med cheddar och creme fraiche

Köttfärslimpa:

1 ägg
800g blandfärs
1 dl ströbröd
0,5 dl creme fraiche
1 dl riven cheddarost
1/2 riven gul lök
salt, peppar
soja till pensling

Fetagratinerade rödbetor:

1 kg rödbetor
1 apelsin
1/2 röd chilifrukt
200g fetaost
salt, peppar

Ugnsrostade rotsaker:

400g rotselleri
4 morötter
4 msk olivolja
salt, peppar

Kryddig broccoli:

1 broccoliträd (250g)
1 vitlöksklyfta
salt, peppar, chiliflagor

Köttfärslimpa: Riv cheddarost och gul lök på ett rivjärn. Blanda ihop med ägg, ströbröd, creme fraiche, kryddor och köttfärs. Blötlägg lergrytan i 10 minuter och forma sedan köttfärsen till en avlång limpa i botten av den. Ställ in lergrytan och värm ugnen till 255° med över-och-undervärme (observera att ugnen måste vara kall när grytan sätts in så att den inte spricker). Låt limpan stå inne i 40-45 minuter inklusive uppvärmningstid. Pensla med soja när det är 10 minuter kvar.

Apelsin- och fetagratinerade rödbetor: Skala och dela rödbetorna till ganska stora bitar och förkoka i saltat vatten 20 min. Slå av vattnet och ha ut rödbetorna i en ugnsfast form. Finstrimla den röda chilin och filéa apelsinen så att bara fruktköttet blir kvar. Strössla ut apelsinbitar, fetaost och chili över rödbetorna. Krydda och ställ sedan in i ugnen i 15 min i 225°.

Ugnsrostade rotsaker: Skala rotsellerin (och moroten om det behövs). Skär rotsakerna till stavar och ha ner i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda. Ställ in i 25-30 minuter i 225°

Kryddig broccoli: Koka upp vatten med salt, peppar, chiliflagor samt pressad vitlök. Dela broccolin till mindre träd och lägg i dem när vattnet kokat upp. Låt broccolin sjuda på låg temperatur ca 5 minuter. Slå därefter av vattnet och låt svalna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.