Köttfärslimpa i lergryta med brunsås och lingon

Klassisk husmanskost

Ibland tycker jag att helgerna känns så där extra sköna och efterlängtade. Man är som i ett rus och bara går runt och smilar och känner sig mysig. Just den här helgen har varit så för min del. Jag var ute i fredags och svirade (kanske lite för hårt). Det blev nog både en öl för mycket och lite för höga skor. Det resulterade förstås i en rätt duktig huvudvärk och ett hasande runt i lägenheten. Det är då helgerna känns extra, extra bra och välbehövliga. Det blev i alla fall en hel efterföljande lördag framför datorn (ovanligt? nej) meckandes med krånglande RSS-flöden och annan bakomliggande funktionalitet. Rätt trist, men bra. Jag måste ju tänka på er, mina följare :)

Recept till söndagsmiddag

Idag är det söndag. Om man bortser ifrån min segdragna förkylning (som förstås inte blev bättre av att jag gick ut i fredags) så är jag helt återställd och fortfarande på så där mysigt humör. Det fick bli en skön frukost med bacon och ägg, och på det en kaffe i solen ute på balkongen. Ja, jag sitter faktiskt fortfarande där med datorn i högsta hugg och ett par larvigt stora solbrillor. Vilken underbar dag, och vilket underbart väder! Man får vårvibbar så det bara skriker om det och en massa härliga minnen börjar poppa upp.

Jag har många härliga vårminnen, men ett av de härligaste när vi var ett gäng i Engelberg, Schweiz för ett par år sedan och åkte bräda. Det var i april och vi lämnade ett isande kallt och snötäckt Sverige. I Engelberg hade dock våren kommit och det blev en vecka med helt underbara, soliga dagar med skönt puder och jäger och schnitzelbrot uppe på toppen. På berget var det precis lagom kallt, men nere i byn började vårblommorna titta upp och det var snöfritt. En av dagarna tog vi en halvdag i backen för att sedan spendera eftermiddagen med att grilla nere i byn hon en vän som bor där. Alla i gänget är rätt glada i mat så det blev en fantastisk middag med en massa korvar och kött och goda tillbehör – ute i solen förstås.

Laga köttfärslimpa i lergryta

För min del blir det nog bara en kortare tripp för att rasta i brädan i vår. Däremot har jag redan hunnit tröttna på snön och ser fram emot fågelkvitter och solsken. Håller man tummarna riktigt ordentligt kommer den nog snart, även om jag fasar för att den kommer sent. Söndag är det i alla fall och då är det många som kör familjemiddagar och långkok. Det är mysigt tycker jag. Själva har vi en stående dejt med pizzabagaren på söndagar. Vi får se hur det blir med det, för jag har faktiskt en fläskstek som ligger och väntar i kylen. Till dess kommer här i alla fall en riktigt klassisk söndagsrätt; Köttfärslimpa i lergryta med brunsås och lingon.

Köttfärslimpa i lergryta med brunsås och lingon

För: 4-6 personer
Temperatur: 225°

Köttfärslimpa i lergryta med brunsås och lingon

Köttfärslimpa:

2 ägg
1 dl ströbröd
3 msk grädde
1 kg köttfärs
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Rotsaker:

10 vitlöksklyftor
5 morötter
2 gula lökar
3 stänger blekselleri

Brunsås:

1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk oxfond
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgelé
salt, peppar, grillkrydda

1. Blötlägg lergrytan i ett vattenbad i 10 minuter.

2. Vispa ihop ägg med ströbröd och grädde. Låt blandningen svälla ett par minuter. och blanda den sedan med köttfärs, pressad vitlök och kryddor. Ha ner färsen i lergrytan och forma det till en limpa. Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn. Starta ugnen med 225°C över-och-undervärme. Låt stå i cirka 20 minuter.

3. Skala vitlöksklyftorna, dela lök, morot och selleri till mindre bitar. Fördela ut allt över köttfärslimpan och salta och peppra. Ställ in köttfärslimpan i ytterligare 40 minuter. Ös gärna grönsaker och köttfärslimpa då och då med skyn.

4. Smält smör i en kastrull. Vispa i vetemjölet och slå på grädde. Späd såsen med mjölk till den är tillräckligt lättflytande. Blanda ner oxfond, soja och gelé. Låt brunsåsen puttra ihop under ett par minuter. Krydda och smaka av. Servera till köttfärslimpan med lingonsylt och inlagd gurka.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.