Isterbandspäckad köttfärslimpa med gräddiga rotsaker

Enkelt recept på godaste köttfärslimpan

Köttfärslimpa är en återkommande klassiker i många hushåll – så även i vårt lilla hem. Bättre husman får man nästan leta efter. Är man nybörjare i köket är köttfärslimpa den perfekta rätten att börja med.

Mat i ugn

Det är lätt att tillaga denna köttfärslimpa med isterband och gräddiga rotsaker då den inte kräver olika steg och delmoment – man rör bara ihop ingredienserna och låter den sköta sig själv i ugnen. Att man dessutom får minimalt med disk samt mer tid till annat gör ju inte saken sämre. I veckorna har jag inte tid att stå vid spisen, då är det här precis vad jag är ute efter – lättlagat och tidseffektivt – och förstås, gott.

Lättlagad husman

Den här köttfärslimpan blir otroligt god då köttfärsen blandas med innehållet från stekta isterband. Det är alltså inte svårare än att man först steker isterbanden, låter dem svalna, krafsar ut innehållet från korvarna och sedan blandar med färsen. Har man vispgrädde i köttfärslimpan blir den krämig och god.

IsterbandIsterbandspäckad köttfärslimpa med gräddiga rotsaker

Annorlunda smaksättning

Ett bra tillbehör till köttfärslimpa är ugnrostade rotsaker. Serverar man exempelvis potatismos till limpan kan det lätt bli för porös konsistens på hela anrättningen då båda är lätt-tuggade Därför kan jag tycka det passar med ugnsrostade rotsaker som ger lite tuggmotstånd. För att göra det hela ännu enklare tillagar man rotsakerna i samma form i detta recept.

Köttfärslimpa med isterband och gräddiga rotsaker

För: 4-6 personer
Tid: 60-80 minuter
Temperatur: 200°

Isterbandspäckad köttfärslimpa med gräddiga rotsaker

2 ägg
1 dl ströbröd
300g isterband
1 msk färsk timjan
1 msk färsk persilja
900g köttfärs
5 dl vispgrädde

4 morötter
400g rotselleri
2 stora potatisar
150g blandsvamp
5 lagerblad
salt, peppar

1. Vispa upp äggen och rör ihop med ströbröd, salt och peppar. Låt svälla under 5 minuter. Stek isterbanden och låt dem sedan svalna. Skrapa ur isterbanden ut skinnet och finhacka. Blanda ner köttfärsen och isterbandsinnehållet i äggsmeten. Klipp i kryddor och slå på 2 dl grädde. Rör ihop hastigt och forma sedan till en limpa i en smörad ugnsform.

2. Skala rotsellerin samt potatis och morötter vid behov. Tärna och sprid ut runt om köttfärslimpan. Strössla ut svampen och ringla över smör. Halvera lagerbladen på längden och fördela ut blad rotsakerna. Ställ in i 30 minuter i 200°.

3. Tag ut formen och slå den sista vispgrädden över rotsakerna. Ställ in ytterligare 40-50 minuter. Låt stå till rotsakerna uppnått lagom tillagning. Servera med inlagd gurka och lingonsylt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.