Köttfärslimpa med skogssvamp och portvinsfrukt

God mat i veckan och som söndagsmiddag

Även om det inte alltid känns som höst vet man innerst inne att det är det. Min matlagning har på sistone slagit om till lite rustikare karaktär, helt utan att jag har tänkt på det. Lätta, fräscha fiskrätter och grillmat får ta mer plats under helgerna när man har tid att komma ut. I veckorna har det mer gått över till soppor, falukorv och grytor som man kan laga i ugn – och förstås massor av svamp.

Härlig husman med höstens fynd i lergryta

Just nu svämmar skogen fullkomligt över av svamp. Trattkantareller och trumpetsvamp har redan börjar titta upp – och det är tidigt. Ser man sig omkring när man är ute och traskar i skogen kan man också se att hela skogen är lila. Ljungen blommar för fullt och det är fantastiskt vackert.

Köttfärslimpa med skogssvamp och portvinsfruktÄgg och örterKöttfärslimpa

Köttfärslimpa i lergryta

Den här köttfärslimpan blir mustig och fin om den tillagas i lergryta. Jag köpte en lergryta på Clas Olson förra hösten för cirka 250 kronor. Det var en bra investering. Maten blir mör och fin och sköter sig själv. Man behöver inte oroa sig för att det ska bränna fast eftersom lergrytor öser sig själva tack vare det välvda locket. Har man trots allt inte en lergryta går det lika bra att tillaga på det gamla hederliga sättet – i en ugnsfast form.

Lyxig köttfärslimpa

Köttfärslimpa med rotsaker, skogssvamp och portvin är en lyxig rätt som passar både till vardag och som helgmiddag. Vill man ha en lyxigare variant kan man reda av såsen med en skvätt grädde och lite mjöl. Vill man istället ha den lite magrare kör man bara enligt receptet. Gott till är inlagd gurka, och orkar man inte göra portvinsfrukten går det även bra med lingonsylt.

Köttfärslimpa med rotsaker, skogssvamp och portvin

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Köttfärslimpa med skogssvamp och portvinsfrukt

Köttfärslimpa:

4 ägg
1 dl grädde
1 dl ströbröd (gärna hemmagjort)
1 dl klippta, färska örter (ex krasse, libbsticka, persilja)
1 vitlöksklyfta
1 kg köttfärs
1,5 liter rensad, färsk svamp

Rotsaker:

6 morötter
100g kålrot
2 palsternackor
1/2 gul lök
salt, peppar

Frukt i portvin:

3 nektariner
2 röda äpplen
1/2 gul lök
0,5 dl råsocker
0,5 dl portvin
salt, peppar

1. Rör ihop ägg och grädde med ströbröd, färska örter, pressad vitlök och kryddor. Rör sedan ihop med köttfärsen. Blötlägg lergrytan i 10 minuter. Forma köttfärsen till en hög limpa i mitten. Fördela ut svampen runt om och salta och peppra. Ställ ugnen på 200° på över-och-undervärme. Låt stå inne cirka 40 minuter.

3. Dela palsternackor, morötter, kålrot och lök till mindre bitar. Fördela ut i lergrytan, salta och peppra och ha inne ytterligare 40 minuter.

4. Skär äpple, nektariner och lök till mindre bitar. Smält smör i en kastrull och ha ner frukt och lök. Låt puttra upp under ca 10 minuter under omrörning. Slå på portvin och socker samt kryddor. Låt puttra på svag värme under lock i ca 30 minuter. Tag av locket och låt stå ytterligare 10 minuter så att limpan får fin yta.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.