Köttfärslimpa med pressgurka, stuvad mangold, potatismos och svarta vinbär

Köttfärslimpa med nötfärs

En av mina favoriträtter som liten var köttfärslimpa. Det är det fortfarande än idag. Köttfärslimpa är sån där typisk husman som är värmande, trygg och god. Det passar perfekt på hösten och vintern och ska allra helst serveras med potatismos till. Sedan kan man variera de övriga tillbehören och krydda köttfärslimpan på olika vis.

Denna köttfärslimpa med pressgurka, stuvad mangold, potatismos och svarta vinbär är en lite uppdaterad variant av typiskt klassisk köttfärslimpa. Själva köttfärslimpan är det inga krusiduller i mer än kryddor som sätter god smak. Som bas gör jag en klassisk ströbrödsblandning med ägg och grädde. Jag serverar ofta lingon till köttfärslimpan men denna gång fick det bli råmixade vinbär som jag gjort tidigare i höstas och fryst in. Har man inga råmixade vinbär går det så klart lika bra med lingonsylt, rårörda lingon eller något annat bär som man tycker är gott.

Jag har också en massa mangold i odlingslanden, så som ett litet tillbehör – istället för sås – stuvade jag mangold och serverade till. Det går lika bra att stuva exempelvis svart- eller grönkål om man har det. Vill man hålla det ännu enklare är det bara att göra en enkel brunsås.

PressgurkaPressgurkaStuvad mangold

Hur gör man pressgurka?

I år odlade jag också Västeråsgurka för första gången. Av de tre plantorna jag hade har jag skördat runt 60 gurkor! Att det skulle bli så mycket hade jag inte trott. Gurkorna har jag lagt in i vanlig inläggning och som saltgurka, serverat färsk och gjort pressgurka av. Pressgurka är verkligen superenkelt att göra. Antingen skivar man den för hand eller så skär man den tunt med en mandolin. Sedan lägger man gurkan på en platt tallrik – alltså en sån som inte är skålad undertill eller har kant. Gurkan saltar man ett varv med strösalt, sedan lägger man en till platt tallrik ovanpå gurkorna och tynger ner den med exempelvis en gryta.

Har man inte en platt tallrik kan man lägga gurkan på en plastskärbräda och lägga en till ovanpå. Gurkorna får ligga i press i cirka 30–60 minuter så vätska dras ur. Gurkorna kramar man sedan ur försiktigt och lägger i en lag. Så gott och så enkelt. Orkar du inte göra allt detta går det så klart lika bra med vanlig smörgåsgurka som man köper. Du kan naturligtvis även göra pressgurka med vanlig gurka om du inte har Västeråsgurka.

Det kanske verkar lite stökig och bökigt med alla tillbehör, men gör gärna bären och pressgurkan på morgonen, eller dagen innan. Och som sagt, vill man hålla det enkelt kan man byta de råmixade vinbären mot lingonsylt och pressgurkan mot inlagd gurka. Jag brukar även göra potatismoset i förväg. Detta kan man ställa i kylen under dagen. När det börjar bli dags att äta är det bara att ställa tillbaka kastrullen med moset på plattan, röra i mjölk och värma på. Samma med stuvningen som också funkar fint att värma på.

» Här hittar du fler goda recept på köttfärslimpa

Köttfärslimpa med pressgurka, stuvad mangold, potatismos och svarta vinbär

Köttfärslimpa med pressgurka, stuvad mangold, potatismos och svarta vinbär

För: 4 personer

Pressgurka:

1 västeråsgurka eller 1/2 slanggurka
salt
1 msk socker
1 krm salt
1 tsk ättika
1–2 dl vatten

Råmixade vinbär:

2 dl svarta vinbär
0,5 dl strösocker

Potatismos:

1 kg mjölig potatis
2–3 dl mjölk
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

Stuvad mangold:

250g mangold alt svart- eller grönkål
50g smör
salt, svartpeppar
1–2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
0,5 tsk lökpulver

Kryddig köttfärslimpa:

1 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl grädde
0,5 tsk grillkrydda
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
2 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
500g nötfärs

  • Pressgurka: Tvätta gurkan. Skiva den tunt på en mandolin eller med en kniv. Lägg ut gurkskivorna bredvid varandra på en platt tallrik. Salta ett varv. Lägg gurkskivor ovanpå första lagret om det behövs och salta på dem. Ställ en platt talltik ovanpå och sätt något ovanpå som en tyngd – en gjutjärnsgryta brukar funka bra. Låt stå 1 timme i press. Blanda socker, salt ättika och vatten i en skål. Häll av vattnet från tallriken och krama försiktigt ur gurkskivorna. Lägg dem sedan i lagen och ställ svalt.
  • Råmixade vinbär: Rensa bären. Häll dem i en bunke, slå på vatten och slå bort att som flyter upp. Sila av vattnet genom ett durkslag. Häll bär och socker i en mixerskål och mixa tills du fått önskad storlek på bären. Jag malde bara i cirka 30 sekunder. Häll över i en skål och ställ svalt. De råmixade vinbären kan bytas mot exempelvis lingonsylt eller rörårda lingon.
  • Stuvad mangold: Skölj mangolden och låt den rinna av. Skär den sedan till mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och lägg i mangolden. Låt den mjukna under omrörning på medeltemperatur. Salta och peppra. Pudra över mjölet. Slå sedan på lite mjölk i taget som får puttra ihop med mjölet till lagom krämig konsistens. Pudra över lökpulvret. Låt allt puttra på svag värme i några minuter så mjölet får koka ut. Slå på mer mjölk om stuvningen blir för tjock.
  • Potatismos: Skala och skär potatisen till bitar. Koka den i saltat vatten i 10–15 minuter, eller tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg temperatur och rör i lite mjölk i taget tills moset fått lagom konsistens. Smaka av med lökpulver, salt och nymalen peppar. Låt moset stå på varmhållning under lock på låg temperatur. Rör i lite vatten om det börjar bli för torrt.
  • Köttfärslimpa: Blanda ägg, ströbröd, grädde och kryddor i en skål. Låt svälla i 10 minuter. Blandningen ska bli ganska lös så att limpan blir saftig. Slå på lite mer grädde om den är för tjock. Blanda sedan med färsen. Ringla lite olja i en ugnsform. Blöt händerna och forma färsen till en limpa. Gör gärna limpan mer fyrkantig i ändarna så blir den jämnt tillagad. Ställ in i 225°C i 25–30 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.