God och enkel husman
Denna köttfärslimpa med smörgåsgurka, rödlök och rotselleripuré bygger på en klassisk rätt min mamma brukade laga när jag var liten, isterband med hackad rödlök, smörgåsgurka och persilja. Jag tycker att den kombinationen är god, så därför bestämde jag mig för att prova den till en köttfärslimpa. Jag har faktiskt också tidigare provat till falukorv, och även det blev gott.
Ibland funderar jag över varför jag lagar köttfärslimpa så sällan. Det är ju faktiskt väldigt enkelt, den sköter sig själv i ugnen och det blir gott. Skivar man limpan riktigt tunt och kompletterar med en massa grönsaker och tillbehör räcker den ju också i en evighet. Denna köttfärslimpa serverar jag hur som helst med en rotselleripuré och kokta morötter. Även kokt brysselkål passar fint att servera till. Välj gärna morötter i olika färger. Jag har använt orange och lila morötter. Rotselleripurén kan bytas mot potatismos om man hellre vill ha det.
Laga köttfärslimpan i airfryern
Ett tips om du vill spara på elförbrukningen är att laga köttfärslimpan i en airfryer istället för i den vanliga ugnen. En airfryer är ju en varmluftsugn, men den är mindre, mer energisnål och kräver inte uppvärmning som en vanlig ugn. Det är bara att sätta in det som ska tillagas och starta. Dessutom är utrymmet i airfryern mindre vilket betyder att en massa onödigt utrymme som i en ugn inte måste värmas. I så fall kör du airfryern i 200°C i cirka 20 minuter. Kontrollera med en termometer om limpan är klar (ca 72°C), annars är det bara att ställa in den längre.
» Här hittar du fler olika recept på köttfärslimpa

Köttfärslimpa med smörgåsgurka, rödlök och rotselleripuré
Rotselleripuré:
800g rotselleri
4 dl vispgrädde
2 dl vatten
salt
Köttfärslimpa:
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl grädde
0,5 tsk grillkrydda
0,5 tsk vitlökspulver
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
500g nötfärs
Topping:
1 rödlök
1,5 dl hackad smörgåsgurka
1 knippe persilja
Tillbehör:
3–4 morötter
- Blanda ägg, ströbröd, grädde och kryddor i en skål. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan med färsen. Ringla lite olja i en ugnsform. Blöt händerna och forma färsen till en limpa med en ränna över mitten. Gör gärna limpan mer fyrkantig i ändarna så blir den jämnt tillagad.
- Hacka smörgåsgurka och rödlök och lägg i rännan på köttfärslimpan. Ställ in i 225°C i 25–30 minuter.
- Skala och tärna rotsellerin. Lägg den i en kastrull med grädde, vatten och en nypa salt. Koka under lock i 20 minuter. Kör purén slät med en mixerstav. Ställ kastrullen tillbaka på plattan och värm på. Smaka av med salt. Är purén väldigt lös är det bara att låta den gå på låg värme ett tag till.
- Tvätta morötterna och skala dem om det behövs. Koka dem mjuka i saltat vatten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.