Köttfärslimpa med ugnsbakade rotsaker och pepparrotscreme

Klassisk husman där allt lagas i samma form

Köttfärslimpa är verkligen en klassisk och älskad husmansrätt. Det är få middagsrätter som ger den där rustika, trygga känslan, och lustigt nog handlar det ofta om rätter med köttfärs i. Ta exempelvis pannbiffar med potatismos och lingon. För mig är det också mammas krämiga köttfärssås med ris, potatis och ärtor. Det här är typisk comfort food. Egentligen finns det nog ingen bra översättning på detta uttryck, men varför inte trösterik mat?

Denna köttfärslimpa med ugnsbakade rotsaker och pepparrotscreme är en aningens upphottad variant av den klassiska köttfärslimpan. De klassiska tillbehören till köttfärslimpa är ju potatismos, brunsås och lingonsylt, men denna limpa bakar jag i ugnen tillsammans med potatis, morötter och betor. Alltså allt på samma plåt, så att säga. Även om det nu är en form. Man kan ta vilken sorts betor man vill. Jag hade rödbetor, polkabetor och gulbetor i odlingarna i somras, så alla dessa fick slinka ner i formen denna gång. Köttfärslimpan och rotsakerna serverar jag med en enkel pepparrotscréme som man rör ihop av riven pepparrot, crème fraiche och en nypa salt. Enkelt, gott och smidigt.

Godast blir det om rotsakerna förkokas

Rotsakerna kokar jag först ett litet tag innan de åker in i ugnen. Då kan man köra ugnen på lägre temperatur med limpan, plus att grönsakerna blir mjukare och godare om de först har fått mjukna i vatten. Vill man vara en envis get och göra allt i ugnen får man i så fall först köra rotsakerna på lite högre värme i ugnen, sedan dra ner temperaturen, göra plats för köttfärslimpan och laga allt klart. Det går ju så klart det med.

Knepen till en saftig köttfärslimpa

Hur lyckas man då med köttfärslimpan? Ja det finns några knep. Det ena är att blanda en smet av både ägg, ströbröd och grädde som man blandar färsen med. Alla sorters färs går bra, men allra saftigast blir det så klart med blandfärs. Ett annat knep är att inte köra köttfärslimpan så varmt i ugnen. Hellre runt 200°C i vanlig ugn så det går gå längre. Då blir den saftig och fin. ett bonustips är att lägga över ett ark aluminiumfolie eller ett lock när limpan fått yta. Då behålls mer fukt i formen.

» Här hittar du fler recept på god husman

Köttfärslimpa med ugnsbakade rotsaker och pepparrotscreme

Köttfärslimpa med ugnsbakade rotsaker och pepparrotscreme

För: 4 personer

Pepparrotscreme:

1 msk pepparrot
1,5 dl crème fraiche
salt

Rotsaker:

3 morötter (ca 400g)
400g betor
600g potatis

Kryddig köttfärslimpa:

1 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl grädde
0,5 tsk grillkrydda
0,5 tsk vitlökspulver
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
500g nötfärs

  • Riv pepparroten och blanda med crème fraiche och en nypa salt. Ställ såsen svalt.
  • Tvätta alla rotsaker och skala dem, om det behövs. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten och koka i 8–10 minuter. Slå av vattnet.
  • Blanda ägg, ströbröd, grädde och kryddor i en skål. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan med färsen. Ringla lite olja i en ugnsform. Blöt händerna och forma färsen till en limpa. Gör gärna limpan mer fyrkantig i ändarna så blir den jämnt tillagad.
  • Lägg ut rotsakerna runt om köttfärslimpan. Salta och lägg på några klickar med smör. Ställ in allt i 200°C i 40 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.