Enkel mat i muffinsform
Det finns de som lagar all sin mat i en kaffebryggare. Sedan finns de som vill laga all sin mat i en wok. Det är innovativt, men inget för mig. Däremot är det kul när man trixar till det och gör något oväntat. Saker behöver inte alltid göras på det vis som det var tänkt från början. Som dessa saftiga köttfärsbiffar exempelvis, som görs i Amerikanska muffinsfomar. Med lite ost på toppen, en sötaktig äppeltzatziki och knapriga palsternacksplättar blir kvällens middag en hit!
Annorlunda middag
Vill man nu laga en annorlunda middag är det här ett kul alternativ. Den är också helt glutenfri. Tack vare att köttfärsbiffarna lagas i silikonformar är de enkla att laga utan en massa kladd. Medan man steker palsternacksröstin får biffarna bli klara på egen hand i ugnen. Smidigt och enkelt!
Köttfärsmuffins med palsternacksrösti och äppeltzatziki
Köttfärsmuffins:
3 ägg
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1/2 gul lök
150g stekt blandsvamp
50g getost
500g nötfärs
salt, peppar, curry, oregano
100g riven ost
Äppeltzatziki:
1 morot
1 rött äpple
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 dl creme fraiche (34%)
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano
Palsternacksrösti:
4 palsternackor
2 ägg
2 msk creme fraiche
salt, peppar, persillade
1. Rör ihop ägg, kryddor och pressad vitlök. Smula ner getosten och ha i hackad gul lök, stekt svamp och köttfärs. Blanda allt. Smöra en form för amerikanska muffins och klicka i köttfärs i varje kopp. Ställ in i 225° i cirka 20 minuter. Tag ut innan de är helt klara och strössla över riven ost. Låt stå ytterligare 5 minuter så att osten får smälta.
2. Skala morötterna och riv dem på de små hålen på ett rivjärn. Hetta upp en kastrull med lite vatten på botten och lägg morotsrivet i ett durkslag och sätt över kastrullen med ett lock ovanpå. Låt rivet ångkokas cirka 5 minuter. Kärna ur äpplet och riv det på de stora hålen på ett rivjärn. Pressa en vitlöksklyftorna och blanda med smör i en liten skål. Kör det sedan 30 sekunder i micron. Blanda den micrade vitlöken med crème fraîche, vinäger, kryddor, äpple och morot.
4. Skala och riv palsternackorna på de stora hålen på rivjärn. Blanda med ägg, creme fraiche och kryddor. Hetta upp en stekpanna med smör. Klicka i plättar om cirka 0,5 dl av röran. Stek på varje sida ett par minuter så att de får färg och håller ihop.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Det här ser jättegott ut. Okej att jag lånar bild och text till min blogg? Länkar förstås hit i så fall. /Anna
Hej Anmaja.
Visst är du välkommen att låna bilden för att berätta om receptet – i kombination med en länkad copyright om var den kommer från.
Text och receptbeskrivning får du tyvärr inte kopiera, så du får länka hit för receptet.
Hör gärna av dig om du har några frågor.
Mvh
Madeleine
Stort tack! Jag kommer att publicera inlägget i morgon bitti och länkar till er.
Ha en bra kväll!
/Anna
Låter jättegott!! Men hur mkt kruskakli och mjöl ska man ha? Kan inte hitta det nånstans….
Hej Christina.
Vad bra att du uppmärksammade att det slunkit bort.
Nu är receptet uppdaterat och dessutom lite förenklat.
Hoppas det smakar och tack för hjälpen.
Mvh
Madeleine
Later kanon intressant… kul med vardags mat som är tillpiffade :)