Paj

Matig paj med köttfärs

Jag äter troligtvis aldrig så mycket paj som under sommaren. Paj är den perfekta sommarmaten att servera som lunch eller middag tillsammans med en sallad. Eftersom en paj kan förberedas och sedan värmas på (och på så vis bara bli ännu godare) är det också den perfekta bjudmaten när man ha gäster, exempelvis till en buffé. Innehållet kan man variera med allt ifrån kött och skaldjur till vegetariskt och kyckling.

Just denna gång fick det bli en köttfärspaj med oliver och soltorkade tomater. Jag älskar när det finns fler dimensioner i en paj, och i detta fall bidrar oliverna och kaprisen med sälta medan de soltorkade tomaterna adderar en härlig syra. Pajdegen kan man göra själv enligt receptet nedan, men vill man hålla det enkelt och snabblagat köper man bara färdig pajdeg eller smördeg. Självklart kan man även variera det hela med ett par lager filodeg som man penslar med smör mellan, istället för pajdeg. Recept på pajskal utan mjöl och gluten hittar du här. Min favorit är troligtvis med skal av kikärtor.

Enkel och smidig sommarmat

Jag har gräddat denna paj i en springform med löstagbar kant. Då kan man göra den lite högre och lätt lossa kanten för att servera den snyggt. För extra piff kan man även blanda i fetaost i pajen. Salladen som man serverar som tillbehör kan hållas enkel och bestå av sallad, gurka och tomat. Kanske också lite majskorn för att addera sötma. Servera med äppelcider- eller balsamvinäger. Dekorera gärna pajen med några färska blad basilika på toppen.

Glöm inte att spana in det passande vintipset under receptet om du vill avnjuta ett gott rödvin till det hela. Detta italienska vin som görs av druvorna negroamaro och malvasia nera och passar fint till köttfärs, bröd och sälta. Alltså det perfekta vinet till en god köttfärspaj.

» Här hittar du fler goda recept på olika pajer

Köttfärspaj med oliver och soltorkade tomater

För: 4-6 personer

Köttfärspaj med oliver och soltorkade tomater

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
125g rumsvarmt smör
1 tsk ättikssprit
5 msk vatten

Pajfyllning:

400g nötfärs
1,5 dl svarta kärnfria kalamataoliver
10 bitar soltorkade tomater
1 dl kapris
salt, peppar, oregano
1,5 dl riven ost

Stanning:

4 ägg
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

  • Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula ner smöret och knåda ihop till en grynig massa med mjölet. Ha i ättikssprit och vatten till degen fått en smidig konsistens. Är den för torr – ha i mer vatten, är den för kladdig – mer mjöl. Kavla ut degen till en rundel, platta ut den i en smörad pajform och ställ svalt i cirka 10 minuter. Se gärna till att det är lite överhäng eftersom pajdegen drar ihop sig vid förgräddning. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i 175°C på över- och undervärme.
  • Stek nötfärsen i smör i en stekpanna så den får lite färg men inte blir färdigstekt. Blanda färsen med kalamataoliver, strimlade soltorkade tomater, kapris och kryddor. Fördela ut i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och grädde med en pressad vitlöksklyfta och kryddor. Slå stanningen över fyllningen och ställ in pajen i 200°C på över- och undervärme i cirka 30-40 minuter. Tag ut pajen och strössla över osten. Grädda ytterligare 5-10 minuter.

Rekommenderat vin till: Selvarossa Salice Salentino (32228)

Köttfärspaj med oliver och soltorkade tomater

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.